Het WK vliegt voorbij en inmiddels ligt ook de voorlaatste dag, dag 8, achter de rug. De Belgische prestaties werden al belicht, maar dagelijks zorgen wij tegen de avond ook voor een Oranje Special. Hoe doen onze noorderburen het en kunnen ze ons opnieuw kloppen in de medaillestand? U leest het hier. Straks komt overigens ook ons algemeen overzicht van de buitenlandse prestaties eraan.

Pieter Braun in Götzis - Foto: Erik Van Leeuwen
Pieter Braun in Götzis – Foto: Erik Van Leeuwen

Het kan niet altijd feest zijn, maar vandaag kregen de Nederlanders toch een beetje veel teleurstelling te verwerken. Met Eelco Sintnicolaas en de 4x100m-vrouwenploeg leken ze vandaag nog over twee medaillekandidaten te beschikken, maar helaas draaide het bij beiden op desillusie uit. Sintnicolaas werkte gisteren een meer dan behoorlijke eerste dag van de tienkamp af. Enkel in het hoogspringen ging het niet super, maar dat kwam door een voetblessure. Die blessure brak hem uiteindelijk zuur op. Nog voor het eerste nummer van dag twee, de 110m horden, voelde Sintnicolaas dat de voet het echt niet goed stelde. Na een paar testjes hakte hij uiteindelijk zelf de knoop door: hij moet de strijd staken. Noodgedwongen, want Sintnicolaas beseft ook zelf dat hij in supervorm verkeert. Jammer genoeg wil het lichaam niet meewerken, op naar Rio volgend jaar! Gelukkig was er voor de Nederlanders wel nog Pieter Braun. Hij kan terugblikken op een aardige tweede dag. Uiteindelijk sprokkelde hij zo’n 8.114 punten bij elkaar, dat zijn ongeveer 80 punten minder dan zijn persoonlijk record maar dit puntentotaal is toch maar mooi goed voor een 12de plek in de einduitslag. Een mooi WK-debuut en seizoen dus voor de nog altijd maar 22-jarige Pieter Braun, die dit jaar ook de Europese beloftetitel op de tienkamp veroverde.

De aflossingen verliepen niet zoals verwacht en verhoopt. De 4x100m-vrouwenploeg maakte in de reeksen evenwel een erg goede indruk. Dafne Schippers, die na een formidabele gouden medaille gisteren met barstende hoofdpijn was opgestaan, liet het team niet in de steek en samen met Jamile Samuel, zevenkampster Nadine Visser en Naomi Sedney wist ze zich te plaatsen voor de finale in een nieuw Nederlands record van 42″32. Die finale was niet weggelegd voor de 4x100m-mannenploeg. Zonder Churandy Martina, die door last aan de kuiten moest afzeggen, liep het team wel een beste seizoenstijd van 38″41. Maar Solomon Bockarie, Patrick van Luijk, 400m-loper Liemarvin Bonevacia en Hensley Paulina eindigden pas 6de in hun reeks en uiteindelijk was een 5de plek nodig om op basis van de verliezende tijden door te stoten naar de eindstrijd.

Op het einde van de avondsessie was het dan tijd voor de 4x100m-finale. Kon Schippers nu ook de aflossingsploeg naar een medaille loodsen? Het leek vooraf mogelijk indien alle wissels vlot verliepen, maar het tegendeel was helaas waar. Alles verliep prima tot aan de laatste wissel. Slotloopster Jamile Samuel moest echter flink afremmen om uiteindelijk alsnog het stokje te krijgen van Naomi Sedney en zag zo de kansen op een medaille in rook opgaan. Uiteindelijk snelde ze nog naar een vijfde plek in 42″33, maar even later werd het Nederlandse kwartet jammer genoeg gediskwalificeerd omdat de wissel niet binnen de zone verliep. Een teleurstelling voor deze nog jonge ploeg. Ook voor hen geldt: op naar Rio!

De volledige uitslagen van de voorlaatste dag van het WK atletiek vindt u hier.