De Britse krant the Mirror publiceerde maandag een wel heel erg opvallend artikel waarin er beweerd werd dat Hector Bellerin, de rechtsback van Arsenal, sneller zou geweest zijn over een afstand van 40m dan… Usain Bolt.

Bellerin zou een tijd van 4.42 hebben laten noteren over 40m, terwijl Usain Bolt tijdens zijn wereldrecord op de 100m op het WK in Berlijn in 2009 ‘slechts’ 4.64 liet noteren. Wel liet de krant hierbij weten dat Bolt ongenaakbaar zou zijn naarmate het verder wordt dan 40m. Bellerin scherpte hierdoor ook het prestigieuze 40m-record van Arsenal aan met één honderdste, dat toebehoorde aan Theo Walcott. Waardoor de krant eigenlijk ook onrechtstreeks beweert dat Walcott sneller is dan Bolt. Dit zorgde voor heel wat commotie en lokte ook de nodige reacties uit bij enkele Britse (ex)-atleten. Richard Kilty en Craig Pickering waren toch wel de bekendste namen, zij spuw(d)en hun gal dan ook op een verschillende manier.

Richard Kilty - Foto: Augustas Didzgalvis
Richard Kilty – Foto: Augustas Didzgalvis

Kilty, 25 en Europees en wereldkampioen op de 60m, neemt namelijk de handschoen op en heeft er 30.000 Pond voor over. Hij wil namelijk zowel Bellerin als Walcott uitdagen voor een sprintwedstrijd.  “Voor dat bedrag wil ik op elk moment, elke plaats en op elke sprintafstand het tegen hen opnemen”, liet Kilty via Twitter weten. “Zodat ik kan tonen aan de wereld wat voor een idioten de journalisten waren die aan het artikel werkten”, aldus Kilty. “De wedstrijd zal heel snel gedaan zijn en ik toon graag aan dat de voetballers niet zo snel zijn als de media durven te beweren”, voegde hij er nog aan toe. Bellerin en Walcott reageerden (nog) niet op het voorstel van Kilty

De 28-jarige Pickering, voormalig sprinter en bobsleeër, reageerde op zijn website verbaasd en vol ongeloof over het nieuws dat the Mirror naar buiten had gebracht. “Journalisten soms wel eens moeten schrijven over zaken waar ze eigenlijk niks van weten en vaak onder tijdsdruk moeten presteren, maar dit gaat er toch over.  Zeker omdat ze zwart op wit schrijven dat de verdediger van Arsenal Bolt zou verslaan over een afstand van 40m”, aldus Pickering. “Het is onmogelijk dat een 20-jarige Spaanse voetballer, die veel meer doet dan lopen alleen als voetballer, één van de grootste talenten uit de atletiekwereld, die bakken talent heeft, bijna genetisch perfect is en toch elke week de longen uit zijn lijf loopt, verslaat op een sprint. Al gaat die maar over 40m, het zijn nonsens.”, reageerde Pickering.

“Het is ook best vreemd dat the Mirror zegt dat Bellerin officieel sneller is dan Bolt. Was de IAAF dan aanwezig, vertrok hij uit startblokken met een officiële starter, was er een fotofinish aanwezig voor een precieze tijdsregistratie? Daar heb ik weinig over teruggevonden”, aldus Pickering. Verder heeft hij het ook nog over de enige twee mogelijkheden waardoor Bellerin toch een snellere tijd zou kunnen noteren en die luidden als volgt: “Of de tijd werd handmatig gestart en gestopt waardoor er wel een halve seconde van de echte tijd kan afgaan of er werd gewerkt met twee punten die 40 meter aangaven waartussen er getimed werd. Is het dat laatste dan zal Bellerin met een vliegende start vertrokken zijn dus daar is de vergelijking met Bolt al weg.”

Pickering beëindigde zijn beklag met volgende woorden: “Ik hoop dat er in de toekomst voorzichtiger wordt omgesprongen met het gebruik van het woord officieel, want, alle respect voor Bellerin, maar dit is gewoon een hoop zever.”

Het oorspronkelijke artikel van the Mirror, dat ook voor ons lachwekkend is, kan u hier nalezen.

De volledige (aan)klacht en visie van Pickering vindt u hier.