Na een aanslepende voetblessure is er licht aan het einde van de blessuretunnel voor Ali Hamdi. Drie maanden na de CC-manche in Brussel, waar hij vroegtijdig moest uitstappen, heeft hij de looptrainingen opnieuw pijnvrij kunnen hervatten.

Het liep het laatste half jaar niet van een leien dakje bij Ali Hamdi, dat is het minste wat je kan zeggen. Voor het begin keren we zowaar terug naar augustus vorig jaar toen hij nog middenin het zomerseizoen een maand noodgedwongen aan de kant moest blijven om zijn fasciitis plantaris (hielspoor, red.) te laten genezen. Rust bracht niet de verhoopte genezing en met alle gevolgen van dien. Na een verre van vlekkeloze voorbereiding stond een gretige Ali Hamdi, die in het tussenseizoen naar DCLA en Rik Didden was overgestapt, eind vorig jaar aan de start van de zwaarste CrossCup-manche, die in Brussel. In het Park van Laken, waar Hamdi in het verleden keer op keer goed voor de dag kwam, moest hij nu noodgedwongen de strijd staken. Hamdi scheurde tijdens de wedstrijd zijn peesplaat onder de voet, kortweg de fascia plantaris, en een lange rustperiode was het onherroepelijke gevolg. Nochtans had hij vooraf de toestemming van de dokter gekregen om van start te gaan, maar de peesplaat begaf het, wellicht door het sterk golvende parcours. Overigens ook Bashir Abdi kreeg met dezelfde blessure te maken op en na het EK in Zurich, waardoor ook hij een tijdje van de atletiekradar verdween. Vermits Bashir zijn peesplaat reeds scheurde in Zürich, en die scheur ook iets minder groot was, staat het genezingsproces bij hem al verder. “Hieruit heb ik alvast geleerd  dat je moet wachten tot je lichaam weer 100% is voor je weer aan wedstrijden deelneemt”, kijkt Hamdi terug. “Doordat ik in Brussel toch ben gestart, heb ik het alleen maar erger gemaakt en heb ik uiteindelijk drie maanden niks mogen doen.” 

Ali Hamdi, hier nog in de kleuren van AC Grimbergen. - Foto: Jasper Jacobs
Ali Hamdi, hier nog in de kleuren van AC Grimbergen – Foto: Jasper Jacobs

Maar Hamdi, inmiddels 25 jaar, heeft exact drie maanden na de CC-manche in Brussel, opnieuw pijnvrij kunnen lopen. “Ik ben momenteel rustig aan het opbouwen, nadat ik mij de laatste weken vooral alternatief bezighield met stabiliteitsoefeningen, aquajoggen en fietsen. Ik verwacht dat ik pas in juli terug mijn pistespikes mag aantrekken, maar het belangrijkste is dat het einde van de blessure in zicht is. De zwelling is nog altijd aanwezig, en die kan daar nog een jaar blijven, maar er pijnvrij mee lopen lukt voorlopig wel. Dit keer wil ik absoluut geen stappen overslaan en rustig blijven werken.” Ali Hamdi, in 2013 nog goed voor 3’39″80 op de 1500m, is nog altijd ambitieus en wil maar al te graag nog eens de 3’40” duiken. “Misschien lukt mij dit deze zomer al, maar daar reken ik eigenlijk niet echt op. Wat komt is welkom en anders is het voor volgende jaar!”