Het wordt morgen niet weten waar te kijken op de marathon van Rotterdam. Bij de vrouwen verdedigt Hanna Vandenbussche de Belgische eer, maar komt Manuela Soccol ook al eens proeven van de marathonafstand. Bij de heren is Soufiane Bouchikhi aan zijn proefstuk toe, en maken ook Willem Van Schuerbeeck en Abdelhadi El Hachimi hun opwachting. El Hachimi mikt ondanks een tumultueuze voorbereiding op een snelle eindtijd.

De marathonkoorts is aan het oplopen. Morgen is het dan zover, dan wordt het circuit van voorjaarsmarathons op gang geschoten, zowel in Rotterdam als in Vienna en Parijs haspelt een menigte de 42,195km af. Wij houden voornamelijk de marathon bij onze noorderburen in de gaten aangezien daar het leeuwendeel van de Belgen aan de start verschijnt. Abdelhadi El Hachimi behoort al enkele jaren tot de Belgische marathontop en scoorde het vorige zomer zelfs tot op het EK in Zürich. Aldaar was een 14de plaats zijn deel na een wedstrijd waar hij lange tijd voorin het mooie weer maakte. Tot dusver heeft de RFCL-atleet nog altijd een besttijd van 2u11:30 achter zijn naam staan, gelopen in 2011 te Amsterdam. Er is niemand die eraan twijfelt dat El Hachimi 2u10 waard is, en dat weet ook zijn coach Henri Salavarda, maar de laatste jaren viel hij vooral terug in de tweede wedstrijdhelft en ook zijn leeftijd -El Hachimi telt reeds 40 lentes- maakt het er niet eenvoudiger op. Desalniettemin is hij nog razend ambitieus, en ook in Rotterdam hoopt hij weer goed voor de dag te komen.

Maar de voorbereiding van El Hachimi liep op z’n minst gezegd niet zoals verwacht. Nadat hij er in de laatste crossen van de Lotto CrossCup wat doorzakte en ook meermaals geconfronteerd werd met ziekte, wou hij na Wachtebeke zich weer volledig storten op de marathon. “Hij is naar het Marokkaanse Ifrane getrokken maar daar werd hij al snel het slachtoffer van een botsing met vrachtwagen”, vertelt coach Salavarda aan La Dernière Heure. “Hij deed er de schrik van zijn leven op, maar kwam er wonderwel met enkele schaafwonden van af.” De dagen nadien kreeg de regio waar El Hachimi verbleef te maken met heuse sneeuwvlagen en er kwam uiteindelijk tot zo’n 40 centimeter sneeuw te liggen. Maar uiteindelijk heeft Abdelhadi na een aantal dagen de trainingen kunnen hernemen en ondanks de opgelopen trainingsachterstand heeft hij toch de trainingen goed kunnen afwerken en trekt hij met ambitie richting Rotterdam. In het eerste deel van de marathon zal Abdelhadi tempomaker van dienst Jesse Stroobants volgen, die ook Willem Van Schuerbeeck, Michel Butter en misschien ook Soufiane Bouchikhi op sleeptouw neemt. “Ik denk dat Abdelhadi een chrono van 2u12 of 2u13 waard zal zijn”, blikt Salavarda vooruit. “Vooraf mikten we op 2u10, maar omdat de voorbereiding niet naar wens verliep, moeten we dus wat lager mikken.” Op basis van zijn tijd van 2u12:45 gelopen in Berlijn vorig jaar is Abdelhadi al bijna zeker van het WK deze zomer in Peking, hij hoeft enkel nog vormbehoud te tonen.

Abdelhadi El Hachimi - Foto: Tomas Sisk
Foto: Tomas Sisk