Het BOIC kan alvast een aparte airbus bestellen voor al de Belgische atleten die aan de start van de Olympische 42.195km in Rio zouden willen staan. Zo ver zal het echter niet komen, maar feit is dat enorm veel atleten het komende anderhalf jaar hun kans willen wagen om de Olympische limiet te lopen. De Olympische tickets zullen felbevochten worden! De 23-jarige Mats Lunders kwam afgelopen week met concrete marathonplannen naar buiten voor de camera’s van Losse Veter. Een bijdrage van Roel Stiens.

Mats Lunders - Foto: Peter Wagemans
Mats Lunders – Foto: Peter Wagemans

Mats Lunders liep twee halve marathons op korte tijd bij onze Noorderburen. Op de prestigieuze CPC loop in Den Haag klokte de voormalige Belgische kampioen op de 5000m, een mooie 1u03min55sec op de halve marathon en was daarmee tweede Belg na Soufiane Bouchikhi. Deze knappe chrono was eveneens een persoonlijk record voor Lunders. Een goeie twee weken later plande hij opnieuw een halve marathon in, ditmaal de Venloop, al was hij niet tevreden over het gevoel in de benen: “Het ging vandaag niet super, m’n benen draaiden vierkant, maar ik heb wel goed kunnen volhouden.” En of dat Lunders volhield, een chrono van 1u04min16sec met een zwak gevoel in de benen, belooft het beste voor de toekomst.

Maar hoe ziet die sportieve toekomst eruit voor de Lyra-atleet? “Ik heb er bewust voor gekozen om deze twee wedstrijden kort na elkaar te doen in functie van een goeie najaarsmarathon. In Rotterdam start ik ook waarschijnlijk, maar louter om kennis te maken met de marathon.” De atleet uit Lier wil ervaring opdoen in Rotterdam om in het najaar een ganse marathon te kunnen knallen en wie weet wel de Olympische limiet te lopen. Maar wat brengt de zomer? “Ik ga me deze zomer vooral concentreren op de 10.000m om nog wat aan die snelheid te werken, dat is heel belangrijk voor de marathon.” Het belooft een mooie strijd te worden voor de Olympische selecties nu ook Lunders zich in de debatten zal mengen. We zijn momenteel een kleine 500 dagen verwijderd van de komende Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Eénieder die ervan droomt om te schitteren op het allergrootste sportevenement ter wereld, mag de komende 500 dagen trachten om zijn of haar beste afgetrainde beentje voor te zetten.

Het volledige interview bij Losse Veter bekijkt u hieronder.