Mo Farah is er deze middag in het Portugese Lissabon in geslaagd het Europees record op de halve marathon te verbeteren. De Brit, die morgen 32 jaar wordt, dook met 59:32 zo’n twintig seconden onder de vroegere recordtijd van Spanjaard de Fabian Roncero in 2001.

Mo Farah kreeg in Lissabon de overwinning niet op een presenteerblaadje aangeboden. Hij wist de Keniaan Micah Kogo, die één luttele seconde na hem finishte, nog net voor te blijven. Nog een Keniaan, Stephen Kosgei Kibet (59:58) kwam als derde over de meet. De 59:32 van Farah is goed voor een Brits en Europees record. Hij was bovendien ook de eerste Brit die onder de één uur-grens dook. Farah zette zijn supervorm door nadat hij in februari het WR op de 2 mijl indoor, dat op naam stond van niemand minder dan Kenenisa Bekele, aanscherpte. Bij het wereldrecord kwam Farah vandaag niet in de buurt. Dat staat op 58:23, in 2010 door de Eritreeër Zersenay Tadese op de tabellen gelopen, eveneens in Lissabon.

Een vierende Farah kwam net na het overschrijden van de finish wel nog ten val, maar hij gaf al snel te kennen dat alles prima was. “Het was niet gemakkelijk om hier te winnen, want de organisatoren hadden gezorgd voor een zeer sterk veld, maar dit voelt geweldig.”

Bij de vrouwen won overigens de Keniaanse Rose Chelimo in 1u08:22. De Portugese Sara Moreira (1u09:18) eindigde als tweede, nog een Keniaanse, Prisca Jeptoo (1u09:21), bekleedde de derde podiumplek.

De volledige racevideo vindt u hieronder.