In Schotse Edinburgh werd op zaterdagmiddag de Edinburgh Great Cross Country afgewerkt, een internationaal getinte veldloop waar Europese, Britse en Amerikaanse selecties tegen elkaar uitkomen. Voor België was enkel Almensh Belete geselecteerd, maar zij kon haar goede conditie van het EK niet doortrekken. Het Amerikaanse team ging met de eindwinst lopen.

Almensh Belete was de enige Belgische deelnemer in Edinburgh. Uitkomend voor het Europese team ging Belete, vierde op het Europees veldloopkampioenschap begin december, van in de openingskilometers schuil in de buik van het peloton. Zij wam ook later in de race nooit in de voorste linies piepen. Belete finishte anoniem op de 19e positie. Vooraan bij de vrouwen was het Fionnuala Britton die de groep aanvoerde. Haar tempowerk werd de Britse Europese veldloopkampioene en titelverdedigster Gemma Steel al snel teveel. Zij zou pas 11e worden. Het was haar landgenote, de 20-jarige Emilia Gorecka, die verrassend genoeg als sterkste uit de laatste ronde kwam. Gorecka werd tweevoudig Europees veldloopkampioene bij de juniors, maar werd afgelopen december in Samokov “pas” twaalfde bij de beloften. In Edinburgh was ze echter duidelijk sterker dan Fionnuala Britton (2e) en Trihas Gebre (3e), beiden uitkomend voor het Europese team, dat bij het teamklassement bij de vrouwen won.

Op de andere afstanden bij de senioren was het Amerika boven. Op de korte veldloop (4km) bij de mannen was het de Amerikaan Garrett Heath die voor het tweede jaar op rij met winst ging lopen. De bonkige Heath was duidelijk beter opgewassen tegen de zware omstandigheden in de Edinburghse velden dan zijn Afrikaanse collega’s. Heath maakte het in de slotfase simpel af en hield uiteindelijk een comfortabele voorsprong over op de Keniaan Japeth Korir, wereldkampioen veldlopen in 2013, en drievoudig Olympiër Dathan Ritzenhein. 1500m-specialist Asbel Kiprop viel net buiten het podium.

Ook op de lange cross bij de mannen had een Amerikaan, Chris Derrick, de titel te verdedigen. Derrick controleerde van in de openingsronde de kop van de wedstrijd en heel wat van zijn landgenoten volgden attent binnen de top-10. Een kwartier in de wedstrijd schakelde Derrick, in 2013 tiende op het WK veldlopen, een versnelling hoger en de 10.000m-specialist kreeg meteen een vrijgeleide van de achtervolgende groep, waar niet minder dan vier van zijn landgenoten het gezelschap kregen van twee Britten. In de slotronde was het enkel Derricks landgenoot Jake Riley die nog even aandrong, maar ook hij kon de verlenging van Derricks titel niet belemmeren. Riley strandde op een handvol seconden. De Brit Jonathan Hay mocht het brons ontvangen. Met Reed Connor, Andrew Colley en Craig Forys finishten maar liefst vijf Amerikanen in de top-7. De Italiaan Stefano La Rosa, achtste op het EK, werd eerste voor het Europese team op de achtste stek.

Het Amerikaanse team won net als vorig jaar – op bijzonder dominante wijze – het landenklassement. Zij haalden amper 121 punten, hoewel Europa er 189 scoorde. Groot-Brittannië sloot af met 223 punten.

Bekijk de resultaten hier.