Wanneer duikt er iemand onder de 2 uur op de marathon, dat is één van meest besproken onderwerpen in de atletiekwereld de laatste tijd. Dit werd eind september nog meer aangewakkerd door Dennis Kimetto, die in Berlijn als eerste ooit onder de 2 uur en 3 minuten dook. Een groep wetenschappers en experten uit allerlei doelgebieden hebben het ‘Sub2hr project’ opgestart om binnen de 5 jaar iemand onder de 2 uur op de marathon te krijgen.

Het zogeheten “Sub2hr project” werd vandaag gelanceerd. Aan het hoofd van dit project staat Yannis Pitsiladis, een professor sport-en bewegingswetenschappen aan de universiteit van Brighton. Andere sleutelfiguren zijn Asker Jeukendrup, die als voedingsexpert voor Gatorade werkt en Jos Hermens, de Nederlandse manager die onder meer Haile Gebreselassie en Kenenisa Bekele onder zijn hoede had.

Het project gaat eerst op zoek gaan naar potentiële sub-2 uur lopers om daarna hen “de best mogelijke begeleiding te geven die de wetenschap momenteel kan bieden”.  Onder die begeleiding is er veel oog voor de preventie en behandeling van blessures, trainingsmethoden, voedingsadviezen én legale prestatiebevorderende middelen. Waar het project zal verschillen in vergelijking met hedendaagse trainingsgroepen valt nog af te wachten.

Ross Tucker, een befaamde wetenschapper op vlak van sport  twijfelt aan de uitkomst van het project. “Het in principe allemaal goed en wel, maar de bovenstaande begeleiding is logisch als je met grote managers samenwerkt”, stelt hij op runnersworld.com.

Als we procentueel gaan kijken naar de vooruitgang die gemaakt moet worden van 2:02:57 naar 1:59:59, dan komt dat overeen met een verbetering van het wereldrecord op de 100m en 800m naar respectievelijk 9.35 en 1:38.5. Tucker oppert dat dit onmogelijk is, tenzij er nieuwe wind door de sport waait, waarin er geen rem wordt gezet op technologische en medische ontwikkeling, met doping indien nodig. Er is ook een significant verschil tussen dit opzet om onder de 2 uur te duiken en bijvoorbeeld de jacht op de eerste mijl onder de 4 minuten.