De voorzitter van de Russische atletiekfederatie, Valentin Balachnitsjev,  heeft zijn functie als penningmeester van de internationale atletiekfederatie IAAF tijdelijk opgezegd. Balachnitsjev legt zijn functie neer “tot het onderzoek naar het Russiche dopingschandaal voorbij is”. De bondsvoorzitter ligt fel onder vuur nadat in een documentaire van de Duitse zender ARD Rusland beschuldigd wordt van georganiseerd grootschalig dopinggebruik.

Een onderzoek is alvast opgestart door zowel de IAAF als het Wereldantidopingsagentschap (WADA). Volgens Balachnitsjev wordt zijn bond door een “brutale vervolging” onderworpen. De beweringen van ARD zijn “provocatief bedoeld om de Russische sport te ondermijnen. Hij denkt er zelf aan om ARD te vervolgen voor laster en eerroof. De Russische minister van sport beloofde eerder deze week al dat de onderzoekers van het WADA de volledige medewerking kunnen verwachten van de Russische overheid.