Na de vrouwen ook de mannen. Op de lange cross net hetzelfde stramien als bij de vrouwen. Tickets voor het EK-veldlopen liggen aan de finish. Zowel voor de beste belofte als de beste senior. Alleen met het verschil nu dat er een 3de ticket wordt geschonken aan de op één na beste senior. De grootste favorieten volgens onze poll waren Pieter-Jan Hannes, Abdelhadi El Hachimi en Isaac Kimeli, net terug van zijn hoogtestage in Kenia. De Nederlander Jesper van der Wielen was eveneens van de partij. Ook de korte cross werd gelopen deze middag. Daar was het opnieuw uitkijken naar Abdellah Dacha, overtuigend winnaar in Mol. Aangezien de korte cross niet gelopen wordt in Samokov werden er ook geen EK-tickets uitgedeeld.

Jesper van der Wielen was de Nederlander van dienst bij de senioren mannen. Ook hij had een invloed op het wedstrijdverloop. Met een verschroeiend snelle start was hij al rap alleen weg. Daarachter vormde zich een groepje met onder meer Kimeli, Hannes, Bekele en El Hachimi. Onder impuls van Atelaw Bekele kwam het groepje even later aansluiten. Daarna achtte de gewezen Europees kampioen veldlopen zijn moment. Met een nieuwe versnelling liep ook hij naar de eenzame leiding.

Het leek wel of Bekele herrezen was, maar hij werd even later opnieuw gegrepen door datzelfde groepje. Na 2 solo’s was het tijd voor een duo. El Hachimi en Kimeli achtten hun kans en gingen er als broeders vandoor. Bekele en van der Wielen moesten de rol lossen. In de voorlaatste ronde kwam ook Stijn Garain vooraan aansluiten waardoor we 3 leiders kregen. Pieter-Jan Hannes kreeg het moeilijk en ook de Nederlander moest hij laten gaan.

Alsof het nog niet spannend genoeg was werd er nog een val genoteerd van Stijn Garain en kreeg Pieter-Jan Hannes een 2de adem. Isaac Kimeli had het in de gaten en liet El Hachimi verweesd achter. Als een diesel die op gang gekomen is stormde Hannes naar  Kimeli toe. In de laatste honderden meters ging hij zelfs over Isaac Kimeli waardoor die vrede moest nemen met het zilver. Het brons was voor Stijn Garain na een ijzersterke wedstrijd. Abdelhadi El Hachimi moest tevreden zijn met een 4de stek. Op de verrijzenis van Bekele is het nog even wachten, hij zakte terug naar de 9de stek.

In theorie zijn de tickets dus voor senioren Stijn Garain en Abdelhadi El Hachimi. Ook belofte Pieter-Jan Hannes heeft een ticket beet, al heeft hij al laten weten alleen mee te gaan met een senioren ploeg. Daardoor komt Isaac Kimeli weer in beeld. Het is dus bij deze categorieën nog moeilijk om te zeggen wie er effectief zal meegaan naar Samokov.

Abdemmah Dacha haalde het net zoals in Mol op de korte cross - Foto: Tomas Sisk
Abdemmah Dacha haalde het net zoals in Mol op de korte cross – Foto: Tomas Sisk

De organisatoren hadden hun lesje wel geleerd na de valse start tijdens de korte cross in Mol. Deze keer werd er voldoende gewacht tot iedereen achter de lijn stond. Al maakte dat het duw- en trekwerk er niet minder op. Grote slachtoffers waren er gelukkig niet. 800m-specialist Jan Van Den Broeck trok de grote bende al snel op sleeptouw. Hernould Franky, Brecht Bertels, Maarten Mortelmans, en Marokkaan Hamid Elmouaziz waren bij de pinken. Even later kwam daar ook Abdellah Dacha bij. Die nam resoluut de kop waardoor veel atleten het moeilijk kregen.

Even later kon de solo opnieuw beginnen. Zelfs de camera op de motor kon Dacha niet van de overwinning houden. Bijna sloeg hij de verkeerde bocht in bij het volgen van de quad. Niet veel later startte de atleet van KKS met zijn vreugdetaferelen. Franky Hernould, de man die onderweg wel 10x lijkt te sterven, remonteerde op het einde nog zowel Bertels als Hustin Valere en eindigde in het zilver. Brons dus voor Hustin Valere en een knappe vierde plaats voor Brecht Bertels. Mortelmans Maarten finishte als 5de, net voor Simon De Vriendt.

De resultaten zijn hier beschikbaar.