Wallace Spearmon krijgt een dopingschorsing omwille van het gebruik van prestatiebevorderende middelen. De Amerikaanse spurtbom wordt 3 maanden aan de kant gezet, dat melden verschillende Amerikaanse media.

Het verboden middel waarop Spearmon positief heeft getest is Methylprednisolon. Dit cortison remt ontstekingen en overgevoeligheidsreacties af en speelt ook een rol bij  het vrijmaken en opslaan van energie, mineralen en zouten.”I was not trying to cheat, I made a mistake”, zo reageerde hij bij Track and Field News. en. “Na het medische dossier van Spearmon onderzocht te hebben, hebben we beslist dat we zijn uitleg aanvaarden. Hij gebruikte het op doktersvoorschrift, maar vergat dit te melden”, zo laat USADA weten. Spearmon, die al geruime tijd meedraait aan de sprinttop, leverde de positieve plas af op 6 juli op de Edmonton International Track Classic. Daar legde hij beslag op de derde plaats in de 200m in 20″42. Op die afstand heeft hij een helemaal niet onaardige besttijd van 19″65, neergezet in 2006. De drievoudig Amerikaanse kampioen won voor de Verenigde Staten bovendien eenmaal WK-goud op de 4x100m (2007),  eenmaal WK-zilver op de 200m (2005) en tweemaal WK-brons op de 200m (2007 & 2009). Op de Olympische Spelen in 2008 te Peking zegevierde hij aanvankelijk met het brons. Hij kon bij die halve baanronde evenwel niet in zijn baan blijven waardoor hij even later gediskwalificeerd werd.