Morgenochtend komt Abdelhadi El Hachimi aan de start van de marathon op het EK in Zürich. De RFCL-atleet toonde de laatste weken dat de vorm meer dan goed zit. Met als doel een plaats binnen de eerste 5, reisde hij af richting Zwitserland, al liet hij ook al een aantal maal het woord ‘medaille’ vallen. Onze marathonspecialist Stijn Fincioen schat hieronder zijn kansen in.

Foto: Tomas Sisk
Foto: Tomas Sisk

Op zondag 17 augustus om 9u00 staan 74 mannen aan de start van de marathon op het EK in Zurich, tevens de laatste dag van dit kampioenschap. De bijna 40-jarige voormalige Marokkaan Abdelhadi El Hachimi is de enige Belgische marathonloper die in actie komt. De Belgische atletiekbond besloot om geen marathonteam af te vaardigen. El Hachimi is de huidige Belgische kampioen op de 5.000m, 10.000m en halve marathon en heeft een besttijd van 2u11’30” (Amsterdam 2011). Dit jaar kwam hij evenwel niet verder dan 2u14’14” bij de marathon in het Duitse Hannover. Zelf hoopt hij op een stek binnen de eerste 5 en indien hij hierin zou slagen, mogen we wel van een verrassing spreken. De zware omloop kan wel in zijn voordeel spelen, maar hij zal zuinig met zijn krachten moeten omspringen. Jezelf goed kunnen inschatten is heel belangrijk tijdens een marathon. Weet wat je kan en probeer altijd je eigen wedstrijd te lopen. Een marathon is niet alleen een fysieke strijd, het is ook een mentale strijd.

Zware omloop

De marathon op een kampioenschap is niet te vergelijken met een snelle stadsmarathon waar de atleten kunnen rekenen op een aantal tempomakers. Bij een marathon op een kampioenschap is het echter ieder voor zich. De omloop in Zurich is bijzonder zwaar. Er zijn vier ronden van 10km met daarnaast nog een extra lus. Elke ronde krijgen de atleten een pittige klim onder de voeten geschoven en dit zal zeker beginnen doorwegen naarmate de wedstrijd vordert. Goed doseren is de boodschap als je een rol van betekenis wil spelen in de finale. Ervaren marathonlopers zijn dan ook in het voordeel.

De favorieten

De Zwitser Viktor Röthlin is zo’n ervaren marathonloper. Voor eigen volk mag de leeftijdsgenoot van El Hachimi zijn Europese marathontitel verdedigen. Deze titelstrijd dateert alweer van vier jaar terug in Barcelona. Toen werd de wedstrijd gelopen in tropische omstandigheden. Röthlin won in zijn carrière ook nog zilver op het EK marathon in het Zweedse Göteborg (2006) en brons op het WK marathon in het Japanse Osaka (2007). Ook op de Olympische Spelen behaalde hij mooie resultaten. In het door smog geteisterde Beijing (2008) werd hij 6de en in Londen (2012) kwam hij als 11de over de streep. Zijn besttijd van 2u07’23” liep hij tijdens de marathon van Tokyo in 2008. Met deze besttijd is hij amper vier seconden trager dan onze Belgische recordhouder Vincent Rousseau.

Röthlin voelt zich echter niet de grote favoriet. Zijn kersverse landgenoot Tadesse Abraham is dat volgens hem wel. De 32-jarige voormalige Eritreeër won in 2013 de marathon van Zurich en bracht er zijn besttijd op 2u07’45”. Nadien maakte hij geen indruk meer, maar het is zeker een atleet om zondag in de gaten te houden.

De Pool Henryk Szost bewees bij de Olympische Spelen in Londen (2012) dat hij wat in zijn mars heeft. De 32-jarige Szost werd er knap 9de en bleef er toen Röthlin (11de) voor. In 2012 pakte hij ook uit met een nieuwe besttijd en een nieuw Pools record van 2u07’39”. Met een tijd van 2u08’55” staat de Pool 2de op de huidige Europese jaarranglijst. Enkel de Brit Mo Farah gaat hem met 2u08’21” (Londen) vooraf. Farah kiest in Zurich echter voor de 5.000m en 10.000m en vormt dus geen bedreiging.

Verder wordt het uitkijken naar Ruggero Pertile. Deze 40-jarige Italiaan werd op de Olympische Spelen in Londen (2012) nog 10de bij de marathon en bij de vorige EK-marathon in Barcelona (2010) finishte hij als 4de. Verder kan Pertile nog een 8ste plaats voorleggen bij het WK marathon in het Zuid-Koreaanse Daegu (2007) en een 15de plaats bij de Olympische Spelen in Beijing. Een atleet met een pak ervaring op kampioenschappen die in Zurich zeker tot de outsiders mag gerekend worden.

De vijfde atleet waar iets van verwacht mag worden is 30-jarige Rus Aleksey Reunkov. Bij de Olympische Spelen in Londen (2012) behaalde hij een mooie 14de plaats. Dit jaar klokte hij een tijd van 2u11’08” bij de marathon van Wenen. Zijn besttijd staat sinds 2011 op 2u09’54”.

Polen komt dan weer met het sterkste team aan de start. Zij zijn dan ook de grote favoriet om het landenklassement te winnen.

 

Bedankt voor deze bijdrage, Stijn Fincioen!