Atleten levenslang schorsen omwille van dopinggebruik is niet legaal. Dat zegt niemand minder dan Sir Craig Reedie, hoofd van het Wereld Anti-Doping Agentschap, WADA.

Craig Reedie deed die opmerkelijke uitspraak naar aanleiding van het heroptreden van voormalig wereldrecordhouder Asafa Powell. Die zag zijn dopingschorsing ingekort van 18 maand tot een derde ervan en treed zo ook komende zaterdag al aan op de Nacht van de Atletiek in Heusden.

Er rezen intussen stemmen, onder meer van Olympiër Jamie Baulch die omwille van een gedopeerde atleet op de WK in 1997 een gouden medaille misliep op de 4x400m, om atleten levenslang te schorsen bij de minste dopingovertreding. Reedie echter is ervan overtuigd dat straffen “in proportie” moeten zijn. “Een atleet levenslang weren uit de sport is daar geen voorbeeld van”, aldus Reedie.

Het WADA ging recent wel akkoord om de standaard strafmaat op te trekken van twee naar vier jaar (vanaf januari 2015). “Dat zorgt ervoor dat de sporter minstens één Olympische Spelen mist, wat een belangrijke evolutie zal betekenen”, zei Reedie, sinds november hoofd van het WADA, eerder al. “Een atleet meteen levenslang schorsen is buiten proportie. Bovendien handelen maar weinig atleten op eigen houtje.”