Dennis Kimetto won afgelopen jaar de marathon van Chicago, maar zal daar dit jaar zijn titel niet verdedigen. In plaats daarvan richt de Keniaan al zijn pijlen op de Berlijnse stadsmarathon van 28 september. Kimetto start er met maar één doel: het wereldrecord van zijn landgenoot Wilson Kipsang aanvallen.

Kimetto is ervan overtuigd dat hij dicht bij de 2u03’00 kan uitkomen. Daarmee zou hij meteen een kleine halve minuut van de tijd van Wilson Kipsang (2u03’23) doen. Nochtans moest Kimetto afgelopen weekend nog duidelijk zijn meerdere erkennen in zijn landgenoot en diens tempomaker Geoffrey Ronoh. Voor die nederlaag op de Tsjechische Olomouc halve marathon had Kimetto wel meteen een uitleg klaar. “Die wedstrijd in Tsjechië stond in het tegen van mijn voorbereiding op Berlijn. Ik ben er dan ook niet volledig fris aan de start gekomen. Die halve marathon heeft me wel getoond op welke vlakken ik nog moet bijtrainen tegen Berlijn.”

Kimetto was al eens in de voorste gelederen te vinden op de marathon van Berlijn, traditioneel gezien als één van de snelste ter wereld. In 2012 trok hij er samen met zijn trainingspartner Geoffrey Mutai op uit. Aan de finish moest Kimetto maar nipt de duimen leggen voor zijn landgenoot, die toen won in 2u04’15. Vorig jaar bewees Kimetto alvast dat hij gerust nog wat sneller kon. Op de stadsmarathon van Chicago stelde hij het parcoursrecord met bijna een volle minuut bij tot een snelle 2u03’45;