De 1e Internationale Allonsius Sport Flanders Cup staat zondag op de kalender. Na 8 edities van de B-meeting snijdt Olympic Essenbeek Halle een nieuw veelbelovend hoofdstuk aan.

Cynthia Bolingo Mbongo - Foto: Jasper Jacobs
Cynthia Bolingo Mbongo – Foto: Jasper Jacobs

Wie de deelnemerslijsten van 2013 en van de huidige editie 2014 naast elkaar legt, kan er niet naast kijken. Niet alleen de kwantiteit, maar ook de kwaliteit is er enorm op vooruitgegaan. Te beginnen met de 100m. Bij de dames lijkt de Française Carima Louami (11”45) de topfavoriete. Tenminste als de 21-jarige Brusselse Cynthia Bolingo Mbongo (11”69) daar geen stokje voor komt steken. Bij de heren zijn alle ogen gericht op de Nigeriaan Patrick Ike Chinedu (10”33). Weerom hier veel internationale inbreng, maar ook de snelste Belg dit jaar tekent present: Jean-Marie Louis (10”67). Op de halve baanronde zien we specialiste Cynthia Bolingo Mbongo (23”61) een tweede maal aan het werk. Voor het EK in Zürich heeft de CABW-atlete 23”35 nodig. De Française Carima Louami (23”87) lijkt hier het meest weerwerk te kunnen bieden. Op de 200m bij de heren heeft de Ier Steven Colvert (20”95) de snelste chrono achter zijn naam staan. Ook de Nederlander Obed Martis (20”97) dook al onder de magische 21-secondegrens.

Stef Vanhaeren - Foto: Jasper Jacobs
Stef Vanhaeren – Foto: Jasper Jacobs

Op de 400m voert de Duitse Sonja Mosler (53”22) de deelnemerslijst aan. Ook hier wordt het internationale geweld aangevuld met nationale toppers waaronder Rani Nagels (53”91). De LAT-atlete zou wel eens voor een internationale limiet kunnen zorgen aangezien – om afgevaardigd te worden richting het WK voor junioren – ze 53”55 nodig heeft. Bij de heren eist Stef Vanhaeren (46”91) de favorietenrol op. De 22-jarige hordeloper uit Kappelen zal zich in Huizingen in de picture willen lopen voor de 4x400m-ploeg die later deze zomer met medaillekansen richting het Europees kampioenschap afzakt. Michael Rossaert (47”63) krijgt met de gepast concurrentie een ultieme limietkans voor het WK voor junioren in Oregon. Daarvoor is 46”75 nodig, niet geheel onmogelijk indien alle puzzelstukjes samenvallen. Op de 400m met horden heeft Eva Duinslager (60”20) de snelste tijd achter haar naam staan bij de vrouwen. Bij de heren maakt Tim Rummens zijn opwachting. Deze 26-jarige Leuvenaar sleepte zijn ticket voor het EK al in de wacht, maar zal in Huizingen resoluut voor een verbetering van zijn snelste Belgische jaartijd gaan. Kenneth Medwood (50”73) uit Belize zal hem onder meer van concurrentie dienen.

Isaac Kimeli - Foto: Tomas Sisk
Isaac Kimeli – Foto: Tomas Sisk

Op de 800m bij de dames zwaait de Indische Sini Ajith Markose (2’03”10) met de scepter. Met luxehaas Kimberley Efonye krijgen zij en haar concurrentes alvast een race op maat. Bij de heren strikte de organisatie eveneens een tempomaker van hoog kaliber, Mathias Sanctorum. De Fransman Florent Maillard (1’48”37) staat in poleposition en hem worden dus de grootste winstkansen toebedeeld. De 1500m lijkt over all de sterkst bezette discipline. Bij de vrouwen vult Sofie Lauwers de rol van haas in voor onder meer Natalie Ameloot (4’27”80). Bij de heren wordt met Thomas Caudron en Ramdan Snoussi gezorgd voor het ideale tempo. De Amerikanen German Fernandez (3’34”60) en Chris Solinsky (3’35”86) lijken de meest kans te maken op de zege, maar ook twee Belgen mogen zeker niet uit het oog verloren worden: het OEH-talent Isaac Kimeli (3’40”28) en Grimbergenaar Ali Hamdi (3’41”62). Deze laatste loopt immers voor het EK-minimum van 3’38”30. Kimeli dook tot tweemaal toe al onder de limiet voor min-24-jarigen. Op de 5.000m werden Stijn Garain en Pieter Claus als hazen aangetrokken. Met Jesse Stroobants (13’55”73) komt één van de beste Belgische afstandsatleten in actie en hij wordt omringt door o.a. een Italiaan en een Fransman.

Jolien Boumkwo - Foto: Jasper Jacobs
Jolien Boumkwo – Foto: Jasper Jacobs

In de kampnummers wordt het uitkijken naar polsstokspringster Margaux Quirin (4m10). Zij heeft haar ticket voor het WK junioren al in bezit, maar desalniettemin gaat ze voor een recordverbetering in Huizingen. Hetzelfde geldt voor Melissa Dupré (52m13) in het speerwerpen. De nationale ranglijstaanvoerster krijgt met de Spaanse Nora Aida Bicet (63m32) ideale concurrentie. Met o.a. OEH-atlete Sarah Vermeir (46m85) komt de concurrentie ook uit eigen land. Nog een atlete van OEH in het discuswerpen, Annelies Peetroons (53m55). Zij zal haar beste Belgische jaarprestatie in eigen contreien graag willen verbeteren. Over ranglijstaanvoerders gesproken, ook in het kogelstoten, zowel bij de mannen als bij de vrouwen, tekent de beste Belg present. Jurgen Verbrugghe (17m61) bij de heren, Jolien Boumkwo (16m12) bij de vrouwen. Kan deze laatst genoemde Gentse zich in Huizingen kwalificeren voor het EK in Zürich? De limiet van 16m30 lijkt men alleszins in de gaten te mogen houden. In het hoogspringen bij de heren opnieuw een atleet van OEH die dit seizoen reeds het mooie weer maakte, Bram Ghuys (2m19). Eure Yanez (2m27) uit Venezuela komt tegenstand bieden. Verdere aanvoerders van de deelnemerslijst: hinkstapspringster Linda Onana (12m80), discuswerper Edwin Nys (54m21), polsstokspringer Rhys Searles (4m70) en speerwerper van OEH Jo Van Nerom (52m12).

Alle deelnemerslijsten bekijkt u hier.

Het programma voor zondag vindt u dan weer hier. Voor verdere algemene info verwijzen we door naar de website van de Huizingse Flanders Cup.