2014_EK_ZurichNa de marathon van Rotterdam leek een EK er voor de Belgische marathonlopers niet meer in te zitten. Van Schuerbeeck werd er beste Belg in 2u13’55, miste zo nipt de individuele limiet, maar de tijden van de overige Belgen in rekening gebracht, leek een Zürichs groepreisje nog moeilijk haalbaar. Vandaag, herleefde de hoop echter terug.

Eerst even de feiten. De individuele EK-limiet is gesteld op 2u13’30. Dit zijn verder de officiële voorwaarden voor selectie voor het EK op de marathon.

“Er wordt een marathonploeg uitgestuurd wanneer het gemiddelde van de ploeg (4 atleten) gelijk is aan 2u14’15” op voorwaarde dat deze tijd gelopen werd op een gehomologeerd marathonparcours.”

EN

“Prestaties van vorig seizoen (vanaf 01.01.2013) voor marathon (gelopen op gehomologeerd parcours), aflossingen en meerkamp zijn geldig om zich te selecteren voor EK te Zurich.”

Net geen Super Sunday

Abdelhadi El Hachimi startte vandaag bijzonder indrukwekkend in de Hannoverse straten. De gewezen Marokkaan en ook voor vandaag al de snelste Belg op de marathon stoomde in het zog van een Afrikaanse kopgroep richting een tijd onder de 2u10′. Het moordende tempo leek er na 30km wat uit te gaan, maar met 3′ overschot op de inviduele limiet leek een klein (voorbarig) feestje bijna gepast.

Intussen, zocht Jesse Stroobants voor zijn debuut op de marathon een meer bescheiden deelnemersveld. In Antwerpen moest hij echter enkel een Keniaans duo voor zich dulden, maar leek op weg naar een scherpe eindtijd. Halfweg was debutant Stroobants nog steeds op weg naar 2u15′. Was dit de voorbode van Super Sunday voor de Belgische marathonlopers? Als El Hachimi 2u10’30 wist te halen en Stroobants sub-2u16′ kon blijven, was de buit immers binnen voor onze landgenoten.

Abdelhadi El Hachimi - Foto: Athletics Photo
Abdelhadi El Hachimi – Foto: Athletics Photo

Wanneer begint de marathon?

Helaas, nogmaals werd bevestigd dat de marathon pas gelopen wordt in de tweede wedstrijdhelft (cliché, cliché). Zowel Stroobants, maar vooral El Hachimi, kenden behoorlijk wat verval in hun laatste kilometers. Met 2u18’38 zette deze eerste alsnog een bijzonder scherp debuut neer, maar dat El Hachimi uiteindelijk zelfs zijn individuele limiet niet zou halen, was na 30km al relatief ondenkbaar geworden. Al zullen alle marathonexperts ongetwijfeld opnieuw duiden op het feit dat “de marathon pas begint na 30km“. En zo geschiedde… Met een uiteindelijke 2u14’14 voor de gewezen Marokkaan, blijft Willem Van Schuerbeeck bovendien onze snelste landgenoot dit voorjaar (zie overzicht hieronder).

Breinbreker vermeden?

Het ging bovendien een serieuze puzzel geworden zijn voor de selectiecommissie. Officieel staat de Antwerpse marathon immers niet op de lijst met goedgekeurde parcoursen voor een EK-limiet. Officieel… Want wat als Stroobants doorstoomt naar 2u15 en zo de teamlimiet binnenhaalt? Bovendien liep El Hachimi vorig jaar in Antwerpen al 2u12’53. In principe (in principe!) was gesteld dat die tijd niet zou meetellen voor het EK.

Om het nog wat ingewikkelder te maken: vorig jaar, op de marathon van Eindhoven klokte Ghirma Woldu,voormalig Eritreeër, 2u16’15. ECHTER, op dat moment stond Woldu niet ingeschreven bij een Belgische atletiekclub. Benieuwd wat de selectiecommissie daarvan gemaakt had…

Rest die commissie nu enkel nog de moeilijke taak om één (of meerdere??) atleten eventueel alsnog te delibereren. Laat ons alvast hopen!

Oh ja, u heeft trouwens nog tijd tot 15 mei om u bij deze snelle heren te scharen. 2u13’06 is voldoende voor de teamlimiet. Just sayin’.

Een overzicht

Marathonsnelsten op goedgekeurd parcours:

Abdelhadi El Hachimi 2:13:45
Willem Van Schuerbeeck 2:13:55
Ghirma Woldu 2:16:14
Florent Caelen 2:17:31
Lander Van Droogenbroeck 2:18:48
Stijn Fincioen 2:19:10

Gemiddelde snelste vier: 2u15’21

Gemiddelde snelste vier (zonder Woldu): 2u16’00

Marathonsnelsten (inclusief Antwerpen):

Abdelhadi El Hachimi 2:12:53
Willem Van Schuerbeeck 2:13:55
Ghirma Woldu 2:16:14
Florent Caelen 2:17:31
Jesse Stroobants 2:18:38
Lander Van Droogenbroeck 2:18:48
Stijn Fincioen 2:19:10

Gemiddelde snelste vier: 2u15’08

Gemiddelde snelste vier (zonder Woldu): 2u15’44

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.