antwerp 10 miles & marathonTerwijl Abdelhadi El Hachimi in Hannover profiteerde van snelle marathongezellen, bleef Jesse Stroobants in eigen land voor zijn marathondebuut. In de Antwerpse straten overtuigde de DCLA-atleet echter met een indrukwekkende eerste marathon.

Stroobants volgde meteen attent voorin al had hij de handen vol met het leidersduo, Moses Mwarur (PB: 2u18m44s) en James Emuria (PB: 2u17m39s). Stroobants moest zijn twee Afrikaanse collega’s laten lopen, maar met een tijd halfweg van 1u07’04 zag het er nog steeds bijzonder goed uit.

De tweede wedstrijdhelft beloofde cruciaal te worden, maar zoals voor veel debutanten werden de laatste kilometers heel zwaar voor Jesse Stroobants. Uiteindelijk finishte Stroobants, ook op de Crosscups steevast mee voorin, in een knappe 2u18’38. Hij werd daarmee verdienstelijk derde.

Op 3 km van het einde plaatste Mwarur een beslissende versnelling. De 30-jarige Keniaan, die voor de race een persoonlijke besttijd van 2u18’44” had staan, finishte op de Grote Markt in een sterke 2u15’09”. 17 seconden later kwam James Emuria als tweede over de meet. Ook voor hem was dat een dik PR, want zijn vorige besttijd was 2u17’39”.

“Ik ben heel blij met deze overwinning”, glimlachte Mwarur. “Het was een spannende tweestrijd met James. Mijn tijd van 2u15 is goed, maar dat is nog maar het begin. In mijn volgende marathon wil ik nog sneller lopen.”

Een ambitie die ook Jesse Stroobants heeft. “Ik liep lange tijd op een schema van 2u15, maar in de laatste 5 km verloor ik een halve minuut per kilometer. Met die podiumplaats ben ik tevreden, met de tijd iets minder”, besloot de ambitieuze marathondebutant.

Allesbehalve een debutant is Gino Van Geyte. De 47-jarige Oost-Vlaming finishte in 2u23’50” op een mooie vierde plaats. Jelle Bertels (2u27’55) vervolledigde de top-5.

De beste vrouw in de DVV Antwerp Marathon was Trui Depondt. De 39-jarige West-Vlaamse legde de 42,195 km af in 2 uur 54 minuten en 36 seconden.

Uitslag

1. Moses Mwarur (Ken) 2:15:09

2. James Emuria (Ken) 2:15:25

3. Jesse Stroobants (Bel) 2:18:39

4. Gino Van Geyte (Bel) 2:23:48

5. Jelle Bertels (Bel) 2:27:55

 

Snelste vrouw:

Trui Depondt (Bel) 2:54:36