Haile Gebrselassie, door velen gezien als één van de grootste afstandsatleten aller tijden, zal één van de hoofdtempomakers zijn op de komende marathon van Londen (13 april). Gebrselassie zal één van de sterkste deeelnemersvelden van de laatste jaren begeleiden amper 5 dagen voor zijn 41e verjaardag.

Gebrselassie, dubbel Olympisch en viervoudig wereldkampioen op de 10.000m, verbrak tweemaal het wereldrecord op de marathon. Dé geknipte man om de Londense kopgroep op minstens die snelheid te begeleiden tot 30km, moet de organisatie gedacht hebben. Gebrselassie liep overigens al driemaal de marathon van Londen. Hij vestigde er in 2002 bovendien een nieuw Ethiopisch record.

“We zijn uitermate tevreden dat Haile er kan bijzijn”, klonkt organisator Hugh Brasher. “Het is overigens nog maar de eerste maal dat een voormalig wereldrecordhouder zo’n topveld op sleeptouw neemt. Haile is een echt icoon. Hij verbrak 27 wereldrecords, dus we konden niemand beter voorstellen.”

Topveld

Een tophaas kon het deelnemersveld in Londen wel gebruiken. Onder meer dubbel Olympisch en wereldkampioen Mo Farah maakt er zijn marathondebuut, maar ook wereldrecordhouder Wilson Kipsong, Tsegaye Kebede, wereld- en Olympisch kampioen Stephen Kiprotich én Emmanuel Mutai, parcoursrecordhouder, komen er aan de startlijn. Recent werd ook de amper 18-jarige Tsegaye Mekonnen toegevoegd aan de startlijst. De Ethiopiër verbrak op de laatste marathon in Dubai bij zijn debuut op de 42,195km meteen het wereldrecord bij de junioren (2u04’32).