Het hoogtepunt van ons indoorseizoen moet vanavond met de Flanders Indoor pas komen, maar in de VS hadden ze afgelopen nacht met de New Balance Indoor Grand Prix in Boston één van hun grotere indoormeetings. Met een wereldjuniorenrecord en een wereldrecord op de 4x800m werd het een avond om duimen en vingers van af te likken.

Mary Cain, het 17-jarige Amerikaanse supertalent, was al aardig op dreef dit seizoen. Eerder verbrak ze met 2’39″25 het wereldjuniorenrecord op de 1000m, eind januari strandde ze op amper 1 honderdste van een nieuwe wereldbesttijd bij de U20 op de mijl. Gisteren neep de pupil van Alberto Salazar nog eens 3″45 van die eerste tijd (zie video hierboven). 2’35″80 was, naast een stevig nieuw wereldjuniorenrecord, eveneens goed voor een derde Amerikaanse tijd allertijden. “Het voelde echt goed aan”, klonk de jonge Cain na afloop. “Ik liet het gat misschien even te groot worden, maar ik deed het zeker beter dan de vorige keer.”

Het tweede hoogtepunt van de avond kwam er op de 4x800m bij de mannen (video hieronder). Een elite-team van 4 Amerikaanse atleten moest alles uit de kast halen om een team uit New Jersey-New York voor te blijven, maar zette daarbij, met 7’13″11, wel een nieuw WR. Het team bestond uit Richard Jones (1’51″01), David Torrence (1’47″46), Duane Solomon (1’47″99), en Erik Sowinski (1’46″67). Het vorige record dateerde al uit 2000. Joey Woody maakte toen deel uit van het recordteam, hij traint nu slotloper Sowinski.

Er was eveneens een opmerkelijke 3000m bij de mannen. De Ethiopiër Hagos Gebrhiwet trok uiteindelijk, met een slotronde van 26″3, aan het langste eind en won in een WL van 7’34″13. Zijn landgenoot Dejen Gebremeskel (7’34″70) werd tweede. De Amerikaan Ryan Hill (7’34″87) en Garrett Heath (7’37″40) deden aardig mee. Opmerkelijk was dat alle 14 heren die startten onder de 7’57 finishten.

Lang werd uitgekeken naar de mijl bij de heren. Waar Mary Cain afgelopen januari bij de vrouwen alle records brak, deed Galen Rupp hetzelfde bij de mannen. Uiteindelijk kwam zijn langverwachte wereldrecordpoging op de mijl er niet in Boston. Rupp, eerder goed voor Amerikaanse records op de 5000m en de 2mijl, gaf er op twee ronden van het einde de brui aan. Een kleine blessure aan de linkervoet zou hem tegengehouden hebben. “Het is niets ernstig”, aldus Rupp na afloop. “Ik wilde me gewoon niet forceren.” Dan toch menselijk?