Asafa Powell moest zich afgelopen nacht verantwoorden voor het Jamaicaanse anti-dopingagentschap. De voormalige wereldrecordhouder werd betrapt op verboden middelen, maar wijdt dat resultaat aan vervuilde supplementen, al zegt hij “de namen van de supplementen niet meer te kennen”.

De 31-jarige Powell moest zich voor een driekoppige jury verantwoorden. Ook vier andere Jamaicaanse atleten, waaronder ook trainingspartner Sherone Simpson, verschenen voor de jury. Asafa Powell, voormalig wereldrecordhouder op de 100m, testte positief op de nationale kampioenschappen, afgelopen juni. Het verboden middel oxilofrine werd toen in zijn staal teruggevonden. Ook de discuswerpers Allison Randall en Traves Smikle en hoogspringer Demar Robibnson liepen tegen de lamp.

Zowel Powell als Simpson wijten de postieve controle aan een vervuild supplement dat ze kregen van hun verzorger, de Canadees Chris Xuereb. Powell beweerde negen supplementen gekregen te hebben, hoewel hij er maar drie kon opnoemen op het aangifteformulier dat bij zijn test hoorde. Eén daarvan was het zogeheten “Epiphany D1”, wat later oxilofrine zou blijken. Xuereb ontkent alle betrokkenheid en beweert dat hij enkel “vitaminen van grote merken” aanbood aan de atleten. “Beide atleten zoeken gewoon naar een zondebok”, klonk hij.

De hoorzitting wordt verwacht minstens twee dagen te duren.