Komende zaterdag staat in het Schotse Edinburgh de Bupa Great Crosscountry op de agenda. Naast een interland tussen Amerikaanse, Europese en Britse selecties (waar u hier en hier meer over leest), staat er ook een internationale 4km-veldloop gepland. Enkele wereldtoppers zoals Kenenisa en Tariku Bekele en Asbel Kiprop verschijnen er aan de start.

Kenenisa Bekele won al viermaal in het Edinburghse Holyrood Park. In 2008 werd hij er nog wereldkampioen op de lange veldloop. Het was zijn elfde en laatste wereldtitel. Bekele, intussen 31 jaar oud, won de Bupa Great Crosscountry tussen 2006 en 2008. Met een vierde plaats in 2010 en een elfde in 2012 verging het hem de laatste jaren wel wat minder. De Ethiopische afstandskoning is op dit moment bovendien in voorbereiding op zijn marathondebuut, dat zal plaatsvinden op 6 april in Parijs.

Met het vele lange werk in de benen wordt het mogelijks moeilijk voor Bekele om het op te nemen tegen bijvoorbeeld 1500m-kampioen Asbel Kiprop. Ook Tariku Bekelede 5-jaar jongere broer van Kenenisa, zal belust zijn op een sterke prestatie. Hij wist zijn broer sinds 2012 al driemaal te kloppen, hoewel hij dat daarvoor nog nooit had gedaan.

Heel wat sterk volk op de korte veldloop, maar ook op de lange interlandcross staat het kruim van de veldloopwereld aan de start. Zo komt ook Fionnuala Britton terug naar Edinburgh om uit te pakken. De Ierse kan er na de edities van 2012 en 2013 een derde winst op rij aan toevoegen. Haar dominantie van de afgelopen jaren brokkelde echter wat af. Op het EK veldlopen in Belgrado finishte ze vierde. De Française Sophie Duarte won toen het goud en hoopt ook in Edinburgh een sterk staaltje van haar kunnen te tonen. Ook de Amerikaanse winnaar van vorig jaar, Bobby Mack, is er opnieuw bij. Met het volledige EK-podium krijgt hij alvast de nodige tegenstand.