Twee dagen voor de start van de London Marathon ziet de organisatie één van de absolute toppers wegvallen. Kenenisa Bekele, de tweede performer aller tijden op de marathon, moet verstek geven voor de strijd op zondag door kuitproblemen. Bekele zou komende zondag recht in de ogen kijken van zijn teamgenoot bij het NN Running Team en wereldrecordhouder Eliud Kipchoge.

Er komt dan toch geen titanenduel op de London Marathon van komende zondag. Kenenisa Bekele moet namelijk verstek geven voor de marathon door kuitproblemen. “Deze wedstrijd was enorm belangrijk voor mij. Mijn tijd in Berlijn van vorig jaar heeft me bijzonder had gemotiveerd om er te staan. Ik heb lang en stevig gewerkt om het beste van mezelf te geven zondag en ik vind het zonde dat ik veel mensen moet teleurstellen die uitkijken naar het duel met Eliud (Kipchoge; red.)”, aldus Bekele die twee weken geleden op training last kreeg aan de linkerkuit en sindsdien niet voluit kon gaan. Samen met zijn medische staf zette de atleet alles in het werk om tijdig fit te raken, maar dat bleek tevergeefs. De wereldrecordhouder op de 10.000m gaf alvast aan volgende jaar van de partij te zijn. De Ethiopiër, die los van het kuitprobleem geen supervoorbereiding kende en ook enkele kilo’s te zwaar stond volgens aanwezigen in het atletenhotel, viert volgend jaar zijn 39ste verjaardag.

Eliud Kipchoge verliest dus zijn op papier belangrijkste concurrent, aangezien Bekele vorig jaar tot op twee seconden van het WR kwam. Gelukkig kan Kipchoge nog rekenen op andere ronkende namen om hem het vuur aan de schenen te leggen zoals Mosinet Geremew en Mule Wasihun, respectievelijk de nummers twee en drie van vorig jaar. Bekele is niet de enige atleet die forfait moet geven voor de bijzondere 40ste editie van de London Marathon. Eerder al moest de Ethiopische Degitu Azimerew haar trip naar Londen afzeggen door een positieve coronatest.