Gisteren stond normaal gezien de London Marathon gepland. Voor het eerst in de geschiedenis van de discipline zouden twee heren aan de start komen die al onder 2u02 doken met Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekele, maar daar beslist de coronacrisis anders over. Beide atleten komen uit voor het NN Running Team dat deel uitmaakt van het managementbureau Global Sports Communication van de Nederlander Jos Hermens. Hermens hoopt dat er na de zomer opnieuw wedstrijden volgen en gelooft dat er creativiteit zal vereist zijn om die te organiseren.

Ook Jos Hermens vindt veel zaken relatief in tijden van het coronavirus. Toch heeft de Nederlandse manager zich uitgesproken over enkele ideeën om het atletiekseizoen opnieuw op gang te krijgen, of dat proces althans te gaan versnellen. “Natuurlijk hopen we dat er marathons komen in de herfst en dat er eigenlijk vanaf september allerhande competities kunnen volgen op de één of andere manier. 40.000 mensen aan de start van een marathon, allemaal opeengepakt, wat gaat dat geven en wat met internationale reizen? Moeten we naar marathons met alleen lokale atleten, of alleen voor profs in bepaalde groepen? Je kan er zelfs een soort tijdrit van maken waarbij atleten niet mogen profiteren van elkaars gezelschap”, vertelt Hermens aan het Britse Athletics Weekly.

“We zullen ongetwijfeld creatief moeten omspringen met de mogelijkheden, want dat is een vereiste in een situatie waarin niet iedereen mag lopen. Vinden we geen stad die afgesloten kan worden voor elites, dan kunnen we ook naar een circuit trekken. Er zijn vele mogelijkheden, al ben ik niet heel objectief hierin aangezien ik maar al te graag de beste atleten tegen elkaar wil zien strijden. Anderzijds heb je natuurlijk een andere strijd die nu geleverd wordt. De weg ligt open en wetenschappers en experts kunnen de mogelijkheden bekijken om naar waardige alternatieve te zoeken, indien dat nodig zou zijn.”

Valentijn Trouw omhelst Kipchoge, Hermens in de achtergrond (in het wit)- Foto: NN Running Team

Afgelopen zondag moest en zou een hoogdag voor Hermens en zijn NN Running Team, aangezien de clash tussen Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekele gepland stond in Londen. Kipchoge, de man die onder twee uur dook tijdens de Ineos 1:59 Challenge, zou recht in de ogen kijken van de man die zijn WR in gevaar bracht in Berlijn. De London Marathon is uitgesteld naar 4 oktober en de organisatie liet alvast weten dat een wedstrijd exclusief voor de toppers tot de mogelijkheden behoort.

“Het is zonde dat gisteren niet zoals gepland is kunnen doorgaan, maar er zijn andere zaken in het leven voorlopig. Ik denk dat iedereen uitkeek naar het duel tussen Eliud en Kenenisa, zeker gezien hun leeftijd en carrière die ze al achter de rug hebben. Het had een perfecte dag kunnen worden en dat mis ik wel. In de huidige tijd merk je wel dat Afrikaanse atleten bijzonder flexibel zijn. Ze zijn vaak opgegroeid in omstandigheden waarin dat vereist was, waardoor ze nu meer aangepast zijn in de samenleving dan wij dat eigenlijk kunnen. Uiteraard blijven atleten trainen, maar niet bijzonder stevig, aangezien daarvoor wedstrijddoelen moeten volgen”, vertelt de voormalige houder van het WR op de uurloop.

“De belangrijkste zaak nu is om iedereen gemotiveerd te houden. Voor atleten die pakweg in Spanje zitten, is dat absoluut geen sinecure. Een aantal atleten laten dit jaar al voor wat het is en willen gewoon volgend jaar hun terugkeer maken. Vele van onze Afrikaanse atleten zitten in goede omstandigheden. Er heersen ook lockdowns, waarbij er goed gekeken is naar hoe het wel en niet moet. Ik ben verrast door de lokale overheden en hoe onze atleten ermee omgaan. Net zoals iedereen wachten zij ook op een soort van verlossing. Volgt er geen wedstrijdseizoen komende herfst, dan zal dat wachten een moeilijke taak worden”, besloot Hermens.

Kenenisa Bekele – Foto: NN Running Team