Kort na nieuwjaar verzamelt de Westerse veldlooptop traditioneel in het Schotse Edinburgh. Elk jaar wordt een felle strijd uitgemaakt tussen Britse, Amerikaanse en “Europese” selectie. Voor België zijn Almensh Belete, Pieter-Jan Hannes, Jeroen D’hoedt en Bashir Abdi geselecteerd.

De Bupa Great Edinburgh Cross Country vindt dit seizoen plaats op 12 januari 2014. Op het heuvelachtige parcours komen dit jaar vier Belgen aan de start. Almensh Belete is de enige vrouw. Zij zal vooral te kampen hebben met Fionnuala Britton, die hoopt een derde keer op rij te kunnen winnen in Edinburgh. Vorige week, op het EK veldlopen in Belgrado, poogde de Ierse hetzelfde, maar moest toen haar meerdere erkennen in onder meer de Française Sophie Duarte, die ongetwijfeld als topfavoriete aan de start verschijnt in de Schotse hoofdstad.

Bij de mannen is België steviger vertegenwoordigd, een beloning voor hun zilveren plak in het landenklassement op het afgelopen EK. Jeroen D’hoedt strandde daar op een zucht van het podium, Bashir Abdi gokte en “verloor” en werd achtste. Koen Naert finishte binnen de seconde als negende, maar voor hem zat er nog geen selectie voor Edinburgh in. Wie er dan weer wel bij is, is dubbel Europees beloftenkampioen Pieter-Jan Hannes. In Edinburgh is er evenwel geen aparte beloftenrace. De Antwerpenaar komt bijgevolg uit bij de senioren.

Abdi is de enige die ook vorig jaar mocht deelnemen. Hij werd toen 13e en 4e Europeaan. De Spanjaard Alemayehu Bezabeh en de Turk Polat Kemboi Arikan worden de voortrekkers van het Europese team bij de mannen, dat vorig jaar nog de duimen moest leggen voor de Amerikaanse selectie.

 

De volledige Europese selecties

MEN

Senior: Alemayehu Bezabeh (Spain), Polat Kemboi Arikan (Turkey), Jeroen D’Hoedt (Belgium), Hassan Chahdi (France), Mohamed Marhum (Spain), Richard Ringer (Germany), Bashir Abdi (Belgium), Pieter-Jan Hannes (Belgium), Mitko Tsenov (Bulgaria), François Barrer (France), Oleksandr Kuzmichov (Ukraine), Djilali Bedrani (France).

Junior: Yemaneberhan Crippa (Italy), Aleksandr Novikov (Russia), Mehdi Belhadj (France), Alexis Miellet (France), Maxime Hueber Moosbrugger (France), Nikolaus Franzmair (Austria).

WOMEN

Senior: Fionnuala Britton (Ireland), Dulce Félix (Portugal), Iris Fuentes-Pila (Spain), Sophie Duarte (France), Almensch Belete (Belgium), Veronica Inglese (Italy), Carla Rocha (Portugal), Amela Terzic (Serbia), Gulshat Fazlitdinova (Russia), Ekaterina Sokolenko (Russia), Svetlana Riazantceva (Russia), Esma Ayedemir (Turkey).

Junior: Sofia Ennaoui (Poland), Alina Reh – TO BE CONFIRMED (Germany), Emine Hatun Tuna (Turkey), Ebba Andersson (Sweden), Johanna Geyer-Carles (France), Heidi Martensson (Norway).