De kogel is door de kerk: de twee snelste marathonlopers aller tijden verschijnen op 26 april samen aan de start van de London Marathon. Eliud Kipchoge, de man met het parcoursrecord en vier overwinningen in de wereldstad, neemt het op tegen zijn teamgenoot bij het NN Running Team, Kenenisa Bekele. Bekele is sinds de marathon van Berlijn de tweede performer aller tijden met 2u01:41.

De deelname aan de London Marathon van de snelste man aller tijden (officieel én officieus) op de marathon, Eliud Kipchoge, lag al geruime tijd vast. De vraag was echter of de organisatie ook de tweede performer aller tijden, Kenenisa Bekele, kon strikken. Eerder deze week werd nog bekendgemaakt dat het volledige podium van vorig jaar, met Mosinet Geremew en Mule Wasihun, opnieuw van de partij is.

De eventuele deelname van Bekele was echter iets wat een eigen leven begon te leiden, zelfs binnen het NN Running Team waarin beide heren actief zijn. Zo was er onenigheid tussen het management van Kipchoge en het management van Bekele, aangezien vooral het kamp-Kipchoge niet tuk was op een duel voor de marathon op de Olympische Spelen. Die problemen lijken nu van de baan. Het wegvallen van Mo Farah als potentiële deelnemer speelt daarin ook een grote rol, aangezien de Brit een gigantische som startgeld kreeg.

Het podium van de London Marathon met van links naar rechts Wasihun, Kipchoge en Gemerew – Foto: NN Running Team

“Het is erg toepasselijk dat de twee levende legendes op de marathon elkaar in Londen zullen tegenkomen voor wat de clash van het jaar kan worden, zeker omdat het net in 2020 de 40ste editie is van ons evenement. Het is een duel waar de wereld naar uitkijkt, zeker nadat Kenenisa Bekele in Berlijn zo’n chrono neerzette. We beschikken als organisatie al over een geweldige geschiedenis, maar 26 april 2020 belooft nog méér te worden”, aldus Hugh Brasher, de Event Director van de London Marathon.

Bekele zelf kijkt er logischerwijs ook enorm naar uit om het op te nemen tegen de beste marathonloper aller tijden, die nog maar één keer de duimen moest leggen tijdens een marathon (Wilson Kipsang kreeg vorige week dan wel weer een voorlopige schorsing opgelegd door de AUI van World Athletics voor het knoeien met Whereabouts; red.).

Kenenisa Bekele – Foto: NN Running Team

“Eliud en ik hebben in het verleden al op alle terreinen tegen elkaar in actie gekomen. We hebben al vele mooie duels gehad op de weg, in het veld en op de piste. Hij is iemand die de afgelopen jaren keer na keer voor onwaarschijnlijke prestaties heeft gezorgd, waardoor onze sport meer op de wereldkaart staat.  Mijn zege in Berlijn heeft getoond dat ik nog niet uitgeblust ben. Ik ben benieuwd of ik dat ook kan bewijzen in London”, aldus de wereldrecordhouder op de 5.000m en 10.000m.

In 2017 werd Bekele tweede in de London Marathon. De vraag is of hij Kipchoge ook in een rechtstreeks duel kan bedreigen. To be continued. Bij de vrouwen belooft het ook een geweldige strijd te worden, aangezien vijf van de negen snelste atletes ooit aan de start verschijnen. Wereldrecordhoudster Brigid Kosgei wil zichzelf opvolgen in Londen.