Terwijl het in België nog even bang afwachten is, werd bij onze Noorderburen de definitieve selectie voor het EK veldlopen in Belgrado reeds bekendgemaakt. Nederland vaardigt over twee weken een elfkoppige selectie af naar de Servische hoofdstad.

Speerpunten in de selectie zijn vijfvoudig Nederlands crosskampioen Khalid Choukoud en de kersverse Nederlandse Sifan Hassan, die zondag de Warandeloop in Tilburg won.

Grete Koens, Nederlands bondscoach, lichtte de selectie toe: “Uitgangspunt voor EK-selectie is voor de senioren een plaats bij de beste 16 in Belgrado, voor senioren onder 23 jaar een top 20-klassering. Voor junioren is dat top 30 en voor een team top 5. Op basis van berekeningen van de snelheid waarop atleten lopen op EK’s en bij de Warandeloop, gerelateerd aan de afstand, is getoetst of de atleten aan bovenstaande criteria voldoen.”

Joop Alberda, technisch directeur Atletiekunie, sprak als volgt: “Dit elftal is, met een gemiddelde leeftijd van ternauwernood 20 jaar, jong maar tegelijkertijd ervaren. Met uitzondering van Roy en Sifan namen ze afgelopen zomer allemaal deel aan internationale toernooien, zoals de WK, EK onder 23 of EJK. Sifan heeft de wereldtop reeds vele malen ontmoet tijdens de Diamond League-wedstrijden. Ik heb er alle vertrouwen in dat onze atleten in Belgrado goed gaan scoren, individueel én in teamverband.”

De volledige selectie vindt u hieronder.

Mannen
Senioren:
Khalid Choukoud (atletiekvereniging Haag Atletiek)

Senioren onder 23 jaar
Jesper van der Wielen (Cifla Nijmegen / Team Zevenheuvelen)

Jongens Junioren (Team)
Tommy Staal (AV ’56 Goes)

Jorijn de Mare (AV ’34 Apeldoorn)

Bart van Nunen (AV Passaat Papendrecht)

Roy van Eekelen (AV Sprint Breda)

 

Vrouwen

Senioren onder 23 jaar (Team)
Sifan Hassan (Eindhoven Atletiek)

Maureen Koster (Phanos Amsterdam)

Marlin van Hal (De Keien Uden)

Irene van Lieshout (De Keien Uden)

Meisjes Junioren
Jip Vastenburg (AV ’34 Apeldoorn)