De Ierse nationale veldloopselectie maakt zich op om hoog te scoren op het komende EK cross in Belgrado. Niet alleen individueel, maar ook in teamverband hopen de Ieren uit te pakken over twee weken in de Servische hoofdstad.

Chris Jones, Ierse bondscoach van de afstandsatleten, klonk alvast hoopvol na een collectieve hoogtestage in het Franse Font-Romeu. Hoofdpion in het Ierse team wordt ongetwijfeld de uittredend Europees kampioene Fionnuala Britton. Britton toonde haar uitstekende conditie op de Crosscup in Mol, drie weken geleden. Afgelopen weekend kreeg haar vertrouwen mogelijks een knauw. Op de Cross de l’Acier in Leffrincoucke, werd ze zevende, maar moest ze, naast drie Keniaanse en twee Ethiopische atletes, vooral de Française Sophie Duarte (5e) voor laten.

Britton verdedigde in 2012 met succes haar Europese veldlooptitel. Ze was nog maar de eerste vrouw die in het 19-jarig bestaan van het EK hierin sloeg. Met haar titel leidde ze het Ierse nationale team bovendien naar een eerste plaats in het landenklassement. Iets waar ze ook dit jaar opnieuw hun zinnen op hebben gezet.

Speciaal voor Belgrado verplaatste de Ierse atletiekbond het nationale veldloopkampioenschap één week vroeger. Vorig weekend al bevestigde Britton haar vorm met ruime winst voor Sarah McCormack, die ook vorig jaar al deel uitmaakte van de selectie. Bij de mannen stond geen maat op Paul Pollock, die afgelopen zomer 21e werd op het WK op de marathon.