Na het strijdgewoel in Schiervelde op zondag was het voor veel atleten bang afwachten tot maandagavond. Dan vergaderde de selectiecommissie van de KBAB over de schaarse tickets naar Belgrado, waar op zondag 8 december het EK veldlopen wordt gehouden. De bond selecteerde uiteindelijk 15 atleten, waarvan 1 team in aanmerking komt voor een landenklassement.

De bond selecteerde bij de junioren telkens nog één extra atleet. Astrid Verhoeven en Steven Casteele zien zo hun sterke Roeselaarse prestatie beloond. Bij de beloften mannen werden geen extra atleten toegevoegd na de automatische gekwalificeerde uit Roeselare, Pieter-Jan Hannes. Imana Truyers moest in Roeselare opgeven met een kuitblessure, maar werd onder voorbehoud toegevoegd aan het Belgisch team. “Gouwe ouwe” Veerle Dejaeghere kan een jaar na het spijtige misverstand alsnog een EK meepikken. Ook Lander Tijtgat kan opgelucht ademhalen. Hij kan zijn spel kaarten meenemen want bij de senioren heren wordt een zeskoppig team afgevaardigd. Onder hen werd ook Soufiane Bouchikhi onder meer op basis van zijn Amerikaanse prestaties gedelibereerd.

De volledige selectie vindt u hieronder.

U20 vrouwen

Louise Carton*

Astrid Verhoeven

U20 mannen

Isaac Kimeli*

Steven Casteele

U23 vrouwen

Zenobie Vangansbeke*

Imana Truyers (OV)

U23 mannen

Pieter-Jan Hannes*

AC vrouwen

Almensh Belete*

Veerle Dejaeghere

AC mannen

Bashir Abdi*, Jeroen D’hoedt*

Lander Tijtgat

Abdelhadi El Hachimi

Koen Naert

Soufiane Bouchikhi

* waren na gisteren al zeker van selectie, de overige atleten kregen gratie van de selectiecommissie. Almensh Belete kreeg op basis van haar resultaat van vorig jaar (4e plaats) een wildcard.

Ter vergelijking

Vorig jaar (Boedapest) werden  bij de juniors en beloften mannen een volledige ploeg afgevaardigd. In totaal mochten toen 16 Belgische atleten deelnemen. Soufiane Bouchiki zorgde toen voor het beste individuele resultaat. Hij veroverde een zilveren medaille bij de beloften. Een jaar daarvoor, in 2011 in Velenje, startten nog 3 vijfkoppige ploegen (junioren vrouwen en mannen en beloften mannen), met een totaal van 20 geselecteerde atleten. Atelaw Bekele won toen de wedstrijd bij de senioren mannen.