Niels Pittomvils begint vandaag aan zijn zevenkamp op het EK indoor in Belgrado. Vandaag staan de eerste vier disciplines op het programma: de 60 meter, het verspringen, het kogelstoten en het hoogspringen. Het doel is een score boven de 6.000 punten, ontdek hieronder of Pittomvils zijn ambities kan waarmaken.

De vergelijking met Nafi Thiam, sinds enkele maanden zijn vriendin, is natuurlijk snel gemaakt. Thiam gaf gisteren het goede voorbeeld in de vijfkamp, Pittomvils strijdt vandaag en morgen voor een goede klassering in de zevenkamp. Een medaille wordt uiterst moeilijk, maar zijn persoonlijk record (5.966 punten) staat wel op losse schroeven.

20u20: De laatste proef van de eerste dag, het hoogspringen, liep heel erg vlot voor Pittomvils. Hij begon eraan met een indoor PR achter zijn naam van 1m99 en tot die hoogte ging alles ook vlekkeloos. Hij krulde zich bij zijn eerste poging over 1m89, 1m92, 1m95 én 1m98. Daar stopte het niet. Alweer bij zijn eerste poging sprong hij naar een nieuw indoor-PR van 2m01. Bij zijn derde poging lukte ook 2m04, een evenaring van zijn outdoor record uit 2015. 2m07 was net te hoog gegrepen. Pittomvils werd in het hoogspringen gedeeld 5de. Rosenberg won het hoogspringen met 2m13, voor Mayer (2m10), die naar het goud lijkt te stomen. Pittomvils eindigt dag 1 op plaats 13 met 3206 punten.

17u25: Niels Pittomvils begon zijn tweede kampnummer (en derde discipline van de zevenkamp) zoals hij zijn eerste kampnummer startte: met een ongeldige beurt. De tweede poging in het kogelstoten was wel raak! Met 13m61 bleef hij vijf centimeter onder zijn seizoensbeste (13m66) en kon hij in zijn laatste beurt nog eens alles op alles zetten. Dat loonde want met 13m83 landde de kogel meer dan 20 centimeter verder, dit keer dus wel goed voor een seizoensbeste. Met 2.366 punten zakt de 24-jarige Limburger een plaatsje in de tussenstand naar positie 13, maar heeft hij wel 14 punten voorsprong op de weg naar een persoonlijk record. De Fransman Kevin Mayer (2.675 punten) voert na drie disciplines nog steeds de tussenstand aan.

11u20: De start van het verspringen liet wat op zich wachten en ook bij Pittomvils ging het nog niet meteen zoals het hoort. In zijn eerste beurt kwam hij niet goed uit op de afstootbalk met de rode vlag als gevolg. Bij zijn tweede poging ging het wel volgens plan en verbeterde hij met 7m12 zijn seizoensbeste (7m09). De derde en laatste poging leverde met 7m05 geen verbetering op, maar dankzij deze prestatie springt de VAC-atleet wel naar de gedeelde 12de plaats in de tussenstand met 1.648 punten. Leider na twee disciplines is de Fransman Kevin Mayer (1.845 punten).

9u55De eerste discipline van de zevenkamp zit erop. Pittomvils kwam in de eerste reeks van de 60 meter niet zo goed uit de startblokken, maar vond daarna wel het juiste ritme. In de tweede wedstrijdhelft ging hij nog twee atleten voorbij om als zesde te finishen in 7″22, drie honderdsten boven zijn record. Met 806 punten staat hij voorlopig gedeeld 14de in het klassement, de Spanjaard Urena en de Oostenrijker Distelberger delen dankzij een snelle 6″94 momenteel de leiderspositie.

Hieronder volg je de projectie: