Het WADA, Wereld Anti-Doping Agentschap, tikt sportend Kenia op de vingers. Het dopingbeleid in het Afrikaanse land zou serieus aan de wensen overlaten. WADA-directeur David Howman dreigt stappen te ondernemen.

Sinds januari vorig jaar werden opvallend meer Keniaanse atleten betrapt op het gebruik van doping. Zeventien elite-atleten liepen sindsdien tegen de lamp, hoewel dat er in de periode ervoor amper twee waren. Op advies van het WADA werd de Keniaanse dopingautoriteit opgedragen een rapport te maken over het huidige beleid. Volgens bepaalde bronnen zou men aan dit rapport, dat tegen november zou moeten klaar zijn, nog niet begonnen zijn. Redenen genoeg voor WADA-topman David Howman om op zijn achterste poten te staan.

Sancties kan het WADA echter niet nemen. Die bevoegdheid ligt bij internationale bonden, zoals het IOC. Wel is het mogelijk dat ook Kenia een bezoekje krijgt van een inspectieteam, net zoals deze week in Jamaica gebeurde, nadat het ook daar gonsde van geruchten over een té slappe houding ten opzichte van doping.

Eerder dit jaar ontstond er heel wat ophef over het al dan niet installeren van een dopinglab in Kenia. Veel Keniaanse atleten zouden veel te lang onder de radar blijven, omdat ze in hun thuisland nauwelijks buiten competitie (kunnen) getest worden. De plannen voor een labo in Eldoret of Nairobi werden echter voorlopig  on-hold gezet.