jonas roelsMet de CrossCup-Relays van zondag 27 oktober nadert de start van het veldloopseizoen 2013-14 zienderogen en om u alvast wat warm(er) te maken voor de Belgische (top)crossen zal Atletieknieuws – in samenwerking met MegaSpike – dagelijks een voorbeschouwing online plaatsen waarbij een aantal (ex-)topatleten & andere prominenten uit de Belgische atletiekwereld de revue zullen passeren. MegaSpike-organisator Jonas Roels bijt als eerste de spits af in onze rubriek “Winterkriebels” en kreeg volgende vragen voorgeschoteld.

MegaSpike organiseert reeds zijn 10e (!) veldloop-prono. Mogen we een feestelijke editie verwachten of niet?

“Toen ik in september 2004 de pronostiek opstartte, had ik nooit gedacht dit 10 jaar vol te houden. Door de populariteit & blijvende vraag/drang was er feitelijk weinig andere keuze, alleen had MegaSpike nood aan vernieuwing. Deze jubileum-editie komt dus feitelijk op het gepaste moment om er iets ‘speciaals’ van te maken. Met enkele nieuwe prijzensponsors maar vooral de spiksplinternieuwe website (inclusief subleagues & franstalige versie) hopen we hier toch in te slagen. Zelf een cross organiseren was iets teveel gevraagd, maar wie weet dat dit met Maspoe er op termijn toch van komt!”

Wie mag men het komende veldloopseizoen vooraan verwachten bij de mannen & de vrouwen volgens u?

“Vorig jaar ontbraken er door omstandigheden een aantal kleppers bij de mannen, maar nu verwacht ik dat quasi iedereen aan de start zal verschijnen van de topwedstrijden. Ik ben vooral benieuwd wat PJ Hannes gaat uitsteken met de progressie van afgelopen zomer in de benen. Daarnaast is Koen Naert gebrand om zijn vorige winter te evenaren (inclusief EK ditmaal), maar vergeet niet dat Jeroen D’hoedt, Lander Tijtgat & vooral Abdi Bashir terug ten tonele verschijnen. Hou ook zomer-revelatie Jeroen Hendrikx & yougster Isaac Kimeli in de gaten!
Bij de vrouwen verwacht ik minder strijd gezien de sterkte van Almensh Belete. De onverslijtbare Veerle Dejaeghere & de alsmaar regelmatigere Barbara Maveau zullen mits een mindere dag van de VAC-atlete wel eens kunnen meedoen voor dagwinst. Het jong geweld met Zenobie Vangansbeke voorop zal af & toe de neus aan het venster steken!”

Wie worden de revelaties bij de mannen & de vrouwen?

“In ‘MegaSpike-termen’ zijn de revelaties van afgelopen jaren steevast bij de koopjes (1 à 2milj) te vinden. Wie ze er op voorhand kan uithalen heeft meteen een paar strepen voorsprong op de rest van het deelnemersveld. Zelfs als MS-organisator heb ik geen glazen bol om te zien wie de grootste stap vooruit zal zetten deze winter, maar om toch enkele namen te noemen: Thomas De Bock, Wim De Cort, Yannick Michiels, Pieter Vierendeels & Ruben Van Praet bij de mannen en voor het andere geslacht gok ik op Valerie Van Bogaert, Sofie Van Accom, Charlotte Van Hese, Lore Tack & Axana Dheedene.”

Wat zijn uw eigen ambities voor het komende veldloopseizoen? 

“De bedoeling is in de eerste plaats mijn winter van 2012-13 op zijn minst te bevestigen. Als piekmoment kies ik voor het PK gezien we met Eendracht Aalst toch niet geselecteerd zijn voor het EK voor clubs. De provinciale titel op de lange cross ontbreekt nog op mijn palmares, dus hoog tijd om daar eens werk van te maken ondanks de stevige concurrentie in Oost-Vlaanderen. In een topdag moet ik namelijk in staat kunnen zijn om De Bock, De Vulder, Van Poucke & co het vuur aan de schenen te leggen. Ook het BK staat met stip genoteerd: beter doen dan die 18e plaats op de lange cross zou heel mooi zijn!”

Wat verwacht u van uw ingeschreven MegaSpike-ploeg(en)?

“Ik heb altijd al graag eens willen weten hoe goed of slecht ik het effectief zou doen tussen al die MegaSpikers, maar omwille vanbepaalde organisatie-v(oor)oordelen lijkt het me beter me gewoon de hoop te vullen. Bovenstaande ploeg bestaat uit een aantal fervente MegaSpikers die met dezelfde winnaarsmentaliteit ook in het veld voor een mooi aantal punten zullen zorgen. Daarnaast heb ik ook mezelf, schoonbroer Kim Ruell & trainingsmakker Lander Tijtgat ter motivatie in mijn team gezet. Voor laatstgenoemde kan dit misschien nog van pas komen als hij zijn “summerbreakbevlieging” nog eens overdoet in putteke winter…”

De ploeg van Jonas bestaat uit:

>> Mannen: Lander Tijtgat (EA – 20m), Kim Ruell (RESC – 16m), Jeroen Hendrikx (LOOI – 13m), Thomas De Bock (HAMM – 11m) & Jonas Roels (EA – 7m)
>> Vrouwen: Imana Truyers (AVT – 14m), Karen Van Proeyen (ROBA – 11m), Melissa Van Den Driessche (ACP – 1m), Lore Tack (OB – 3m) & Anne Schreurs (GENK – 1m)

Meer info ivm deze Belgische veldloop-prono kan u terugvinden op www.megaspike.be