Axelle Dauwens schreeuwt het uit na het behalen van de WK limiet - Foto: Ruben Van den Berghe
Axelle Dauwens schreeuwt het uit na het behalen van de WK limiet – Foto: Ruben Van den Berghe

Axelle Dauwens maakte deze zomer pas haar derde jaar vol op de 400m horden. De atlete van AC Meetjesland deed dat echter met verve. Ze plaatste zich voor zowel de Universiade als het WK in Moskou en scherpte haar PR op de baanronde met hindernissen aan tot 55″96, een 19e Europese tijd. Dauwens kan tevreden terugblikken, maar trekt meteen ook lessen uit haar kampioenschappen. “Ik wil elk jaar blijven groeien. Leren uit mijn fouten wordt belangrijk, maar op lange termijn geloof ik erin”, klinkt ze.

Hoe evalueer je je seizoen in het algemeen?

“Ik blik vrij positief terug op 2013. Ik heb veel geleerd en gezien. Op de Universiade in Kazan had ik wel min of meer gerekend, maar ik had toch gehoopt daar beter te presteren. De omstandigheden zaten er toen echter niet mee en ik liep een achtste tijd in de halve finales, maar mistte wel de finale. Dat was wel jammer. Zeker omdat mijn vorm wel dik in orde was. Dat bewees ik ook niet veel later op het Belgisch Kampioenschap, waar ik me onverwachts wist te plaatsen voor het WK. Moskou was echt een aparte ervaring. Het was zalig om simpelweg tussen alle wereldtoppers te mogen aantreden. Had ik me nog meer op mijn eigen prestatie kunnen focussen (en niet zozeer op de Amerikaanse die naast me viel), dan hadden de halve finales er misschien wel in kunnen zitten.”

Heb je dit jaar er al alles kunnen uithalen? Waar zie je nog mogelijkheden?

“Dit was pas mijn derde jaar op de horden. De 400m horden is een echt groeinummer, iets wat je maar leert door jarenlang ervaring op te bouwen. Ik heb dus zeker nog mogelijkheden. Elk jaar sterker en beter worden, zal de boodschap worden. Hopelijk blijven we dan groeien, want op langere termijn mik ik op het WK in Peking in 2015 en natuurlijk staan de Spelen in Rio als ultieme doel aangeduid.”

En volgend jaar? Liggen er kansen voor je op het EK in Zürich?

“Zürich staat uiteraard ook hoog aangeschreven. Anders dan op andere disciplines kun je daar weinig conclusies trekken uit mijn prestatie op het WK. Het niveau in Europa ligt bijzonder hoog (van de twintig meisjes die sneller waren in Moskou, waren er dertien Europese, ook de finale bestond uit vijf Europese deelneemsters). Er zijn onder andere een heel pak sterke Tsjechische, Oekraïnse, Russische en Britse dames. Als ik realistisch ben, mag ik hopen op de halve finales.”

Heb je nu een deugddoende vakantie voor de boeg?

“Helaas. Nog niet. Ik heb nog één herexamen te doen op het einde van de maand. Ik pik allicht hier en daar nog wel een meeting mee. Misschien loop ik ook ergens een 200m. Volgend jaar vat ik mijn laatste masterjaar Internationale Politiek aan de UGent aan. Dat laatste jaar plan ik trouwens te splitsen over twee jaar.”