Het is al van 6 oktober 2019 geleden dat de naam Hanne Claes nog eens op een wedstrijdblad verscheen. De specialiste van de 400m horden had deze winter maar wat graag een einde gemaakt aan de lange periode zonder wedstrijden. Het zag er lange tijd naar uit dat dit zou lukken, maar de enkel en achillespees van de atlete staken er toch een stokje voor. Claes moest een stapje terugzetten op training en zal daardoor in zaal niet in actie komen. De zomer en de Olympische Spelen komen zeker nog niet in het gedrang.

Na een geweldig 2019 volgde een bewogen jaar 2020 voor Hanne Claes. De pupil van Jacques Borlée moest eind juni onder het mes wegens aanhoudende enkelklachten, maar werkte achter de schermen hard om in 2021 de draad van twee jaar geleden weer op te pikken. Dat leek ook goed te lukken, tot Claes op stage in Zuid-Afrika weer last ondervond van die vervelende enkel en achillespees.

“Alles verliep eigenlijk best goed. Ik kon de volledige opbouw meedoen, dus mijn uithouding zat supergoed en ik had er ook het volste vertrouwen in dat het met mijn pure snelheid eveneens goed zou komen. Het ging echt de goede kant op met mij, tot ik halfweg mijn trainingsstage in Zuid-Afrika plots weer last kreeg van mijn enkel en achillespees. Ik heb mijzelf een beetje geforceerd en iets te veel op spikes getraind besef ik nu. De laatste stageweek was ik vervolgens vaak aangewezen op alternatieve fietstrainingen. Ik wou net iets te veel op korte tijd en daardoor moet ik nu een stapje terugzetten. Een kleine ‘bump in the road’, maar niets in vergelijking met waar ik in het verleden al voorstond”, klinkt het positief bij de 400m hordeloopster.

“Had veel goesting om nog eens te lopen”

Ondertussen is Claes alweer enkele weken in eigen land en werkt ze volop aan haar zwakke(re) schakel. De DCLA-atlete had er een doel van gemaakt om met de Belgian Cheetahs op het EK indoor aan te treden, maar dat plan is niet meer aan de orde. Ondanks de frustraties kon Claes de situatie snel relativeren.

“De ontsteking is ondertussen weg en een MRI bevestigde dat het zeker niet om een zware blessure gaat. De pijn is ondertussen ook weg. Deze week ben ik weer aan mijn opbouw begonnen zodat ik na het indoorseizoen weer kan aanpikken bij de rest van mijn team. Jammer dat ik opnieuw niet in wedstrijd zal kunnen aantreden, want dat is al van het WK in Doha geleden. Ik had ook echt veel goesting om te lopen. Individueel had ik weinig ambities, maar met de Cheetahs wilde ik absoluut naar het EK. Toen ik mij realiseerde dat dit niet meer realistisch was heb ik echt even gebaald. Na een gesprek met Jacques werd de knop snel omgedraaid bij mij. We hebben een strategie en korte termijnplanning opgesteld en daardoor keerde de mentale rust terug en was de motivatie om ervoor te blijven gaan weer helemaal terug.”

Hanne Claes tijdens haar laatste wedstrijd op het WK in Doha – Foto: Erik Van Leeuwen

Vizier al afgesteld op zomerseizoen

De DCLA-atlete, die zich in 2019 al verzekerde van een ticket naar de Olympische Spelen, ziet haar indoorplannen dan wel in het water vallen. De weg naar Tokio ligt nog altijd open. Het vizier van Claes is al volledig afgestemd op het zomerseizoen, al volgt ze het hele indoorgebeuren, en dan vooral de prestaties van haar collega-Cheetahs, op de voet.

“Het werkt supermotiverend dat meisjes zoals Margo (Van Puyvelde; red.) en Cynthia (Bolingo; red.) er opnieuw staan. Zij bewijzen dat het nog altijd mogelijk is om na een blessure weer keihard te lopen. Jammer dat ik de meisjes deze winter niet kan vergezellen, maar deze zomer komen er nog mooie kansen aan. De World Relays en uiteraard de Olympische Spelen staan met rood omcirkeld in mijn agenda. Hopelijk kan ik eind april of begin mei al enkele goede wedstrijden voorleggen zodat niet alleen de druk eraf is, maar ik mij ook in de ploeg kan lopen voor de World Relays. Het hoofddoel blijft natuurlijk Tokio. Ik heb een duidelijk doel voor ogen op de Spelen en ga er keihard voor werken. Met de Cheetahs mikken we echt op de finale. Individueel hoop ik vooral beter te doen dan tijdens het WK in Doha. Ik zal er hard voor moeten lopen, maar een individuele finaleplaats spookt ergens door mijn achterhoofd.”

Cynthia Bolingo en Hanne Claes tijdens het EK in Berlijn – Foto: Jeroen De Meyer