Het wedstrijdseizoen ligt al even stil en ook onze Belgische atletiektoppers moeten hun plannen herzien. Onze nieuwe podcast- en videoreeks ‘Van hier tot in Tokio’ probeert in een onzekere periode zonder EK en Olympische Spelen voor troost te zorgen. In de tweede aflevering blikken we terug en vooruit met Hanne Claes en Camille Laus. Hordeloopster Claes is aan het herstellen van een enkelblessure maar durft haar ambitie te tonen. “De 400m horden is voor mij nog een relatief nieuw nummer, dus ik heb nog veel groeimarge.”

De tweede aflevering van de podcast- en videoreeks ‘Van hier tot in Tokio’ is helemaal onderaan dit artikel te bekijken en beluisteren.

Door het wegvallen van de competities door de coronacrisisis kunnen de nationale atletiektoppers momenteel moeilijk nieuwe records of medailles nastreven. Hanne Claes viel recent als een van de weinigen wel in de prijzen, ze kroonde zich tot sterkste vrouw in het gesmaakte Vier-programma ‘De Container Cup’. De specialiste van de 400m horden was nochtans niet in absolute topvorm en daar zat een blessure voor iets tussen. “Ik heb een beetje vocht in mijn enkel en we weten niet goed wat de oorzaak is”, vertelt Claes in de tweede aflevering van de reeks ‘Van hier tot in Tokio’.

“Ik ben momenteel veel oefeningen aan het afwerken, maar de last was al voor de lockdown voelbaar. Met het oog op de Spelen kregen we het onder controle, maar vanaf dat evenement werd afgelast, kon ik de pijn maar moeilijk verdragen. Ik heb het laten genezen en het ging een tijdje een heel stuk beter. Na een dipje ben ik intussen de impact aan het verhogen, dus hopelijk kan ik over enkele weken weer op de piste trainen.” Claes heeft veel voldoening gehaald uit haar deelname in ‘De Container Cup’. “Die competitiviteit heb ik nodig, ik miste door het gebrek aan wedstrijden de adrenaline wel hard. Ik heb me tijdens de zeven proeven echt geamuseerd.”

Het uitstel van de Spelen en het wegvallen van het EK kwamen hard aan bij de atlete van Excelsior. Dat ze sinds september vorig jaar haar ticket richting Tokio al beet heeft, kan zorgen voor enige geruststelling. Claes maakt zich bovendien sterk dat ze nog veel progressiemarge heeft op de 400m horden. Gaat het Belgisch record (54″95) van Ann Mercken er binnenkort aan? “Het is niets niks natuurlijk, het is een heel sterke tijd. Als je in de 54 seconden loopt dan behoor je tot de wereldtop, maar ik wil me vooral focussen op mijn eigen proces.” Als Claes kracht kan bijwinnen, dan zou ze ook haar passenritme langer kunnen aanhouden. “De 400m horden is voor mij een relatief nieuw nummer. Als ik mijn 15 passen tot de zevende of achtste horde kan aanhouden, dan denk ik wel dat het record erin zit.”

TWEEDE AFLEVERING 

Bekijk en beluister hieronder het volledige gesprek met Hanne Claes en Camille Laus. Er wordt onder meer ook nog gesproken over de Belgian Cheetahs, de rol van trainers Jacques Borlée en Carole Bam en de Spelen in 2024. Bovendien is er een gastrol weggelegd voor Liefde Schoemaker en Paulien Couckuyt. Veel kijk- en luisterplezier!


De overzichtspagina van alle afleveringen uit onze reeks ‘Van hier tot in Tokio’ vindt u hier.