Komend weekend trekken de beste Belgische atleten naar het Koning Boudewijnstadion om er te strijden om de nationale titels. Wij gingen op zoek naar tien spannende duels die komend weekend ongetwijfeld voor de nodige suspense zullen zorgen. Een overzicht.

Verspringen vrouwen: Maudens vs. Thiam

Op papier lijkt de strijd om het goud te gaan tussen de twee alleskunners, Hanne Maudens en Nafi Thiam, met een licht overwicht voor die laatste die met 6m62 de ranglijst aanvoert. Maudens sprong dit jaar al 6m48 ver en mag dus allesbehalve afgeschreven worden.
“Elke wedstrijd moet gesprongen worden, maar ik schat mijn kansen goed in. Nafi kan stevig uithalen, maar is niet onklopbaar als ik eindelijk die ene uitschieter voor elkaar krijg. Ik denk dat de kans reëel is dat het BR (6m63, red.) er zal aangaan, maar de vraag is of ik degene zal zijn die dat klaarspeelt, of dat het Nafi wordt. Met het beloftenrecord (6m61, red.) zou ik ook al blij zijn”, blikt Maudens vooruit.

Hoogspringen vrouwen: Orcel vs. Van Hessche

Niemand kwam dit jaar al in de buurt van de 1m90 die Claire Orcel al kon overbruggen. Orcel wordt dan ook dé te kloppen vrouw zondag, maar Hanne Van Hessche zal haar de overwinning niet cadeau doen en wil met een trainingsstage in de benen wellicht ook jagen op dat EK-minimum van 1m90.
Wij staken ons licht op bij Orcel. “Op papier ben ik de favoriete, maar elke wedstrijd is anders waardoor je nooit weet wat je kan verwachten. Ik zal het beste van mijzelf geven om de best mogelijke prestatie af te leveren. Ik heb al veel tegen Hanne gesprongen en zou het geweldig vinden moest zij zich zondag ook verzekeren van haar EK-ticket. Ik wens haar niets dan positief!”

200 meter vrouwen: Depuydt vs. Bolingo

Manon Depuydt – Foto: Alain Sennesael

Op de halve baanronde gooide Manon Depuydt vorige week hoge ogen door de EK-limiet te benaderen tot op 5 honderdsten. Op de dubbele afstand maakte Cynhtia Bolingo ook indruk door onder het EK-minimum te duiken. Wat kan Bolingo op de 200m en kan Depuydt deze keer wel onder die 23’50 duiken? Spanning verzekerd!
“Van zodra ik de EK-limieten te horen kreeg, wist ik dat ik kans maakte”, begon Depuydt. “Nu ik zo dichtbij dat minimum zit, wil ik er mij niet te hard op focussen want dat werkt toch niet. Ik weet dat ik nog sneller kan als ik alle details goed krijg. Het is leuk dat Cynthia en Camille Laus voor de 200m kiezen zodat sterke tegenstand verzekerd is. Mijn voornaamste doel wordt het aanscherpen van mijn record, maar als dat betekent dat er nog steeds iemand sneller is, dan is het ze gegund.”

100m horden vrouwen: Berings vs. Missinne vs. Zagré

Eén torenhoge favoriete op de hoge horden: Eline Berings. 12”89 heeft de Gentse al achter haar naam staan, terwijl Sarah Missinne en Anne Zagré ‘slechts’ tot 13”19 kwamen dit jaar. Plaats één lijkt een uitgemaakte zaak, al weet je op de horden nooit, maar wie gaat aan de haal met zilver en brons?
“Eline zal te sterk zijn”, klinkt het nuchter in het kamp Missinne. “Vorige week klopte ik Zagré, maar na haar blessure is het normaal dat ze nog niet top is. Ikzelf ga zeker voor het podium, maar als je naast zo’n toppers staat maakt het weinig uit of dat dan zilver of brons is, al mag Nafi Thiam ook niet vergeten worden! Een tijd rond mijn PR zou mijn BK geslaagd maken.”

400m horden vrouwen: Dauwens vs. Claes vs. Van Puyvelde vs. Grillet

Een hele reeks favorieten op de 400m horden door het bijzonder hoge niveau op dit nummer. Margo Van Puyvelde en Hanne Claes kwamen beiden al tot een snelle 56”25 dit jaar en ook Justien Grillet dook al onder de 57”. Axelle Dauwens, net terug uit blessure, lijkt geen aanspraak te kunnen maken op een zevende opeenvolgende titel en zelfs een podiumplaats eigent ze zichzelf niet toe. Wij legden ons oor te luisteren bij haar.
“Ik heb zeven weken lang een alternatief programma afgewerkt en train pas sinds drie weken weer op spikes. Het gaat elke week wat beter en mijn lichaam doet zo haar best en past zich ongelofelijk snel aan. Ik heb echter nog een lange weg te gaan, dat steek ik niet onder stoelen of banken. Ik denk dat de overwinning zal gaan naar Hanne of Margo en dat Justien naar het brons zal lopen. Justien zou met de goeie omstandigheden volgens mij wel eens de EK-limiet kunnen slopen dit weekend.”

1500m mannen: Claus vs. Debjani vs. Callahan vs. Hamdi

Pieter Claus – Foto: Peter Wagemans

De 1500m bij de mannen belooft alvast voor vuurwerk te zorgen. Pieter Claus is de titelverdediger. Claus kan voor het derde jaar op rij de Belgische titel binnenhalen. Al zal hij nu met maar liefst drie stevige concurrenten moeten afrekenen. Ismael Debjani maakte tijdens de Diamond League Meeting in Parijs zijn comeback op de 1500m in stijl door naar 3’35″71 te snellen, waarmee hij ook voldeed aan de EK-limiet. In tegenstelling tot vorig jaar lijkt de atleet van CABW een pak frisser en fitter. Peter Callahan, die vorig jaar nog tweede werd op de 800m, maakt nu zijn opwachting op de 1500m. Callahan heeft ook al de EK-limiet op zak. Bovendien bewees hij dit jaar al over snelle benen te beschikken. Als drie honden vechten om één been, dan gaat Ali Hamdi er misschien wel mee lopen. Hamdi is de vierde BK-ganger op de 1500m die onder 3’40 dook en kan altijd gevaarlijk uit de hoek komen.

De druk ligt dus voornamelijk op de schouders van titelverdediger Claus en de snelste man van het moment, Debjani.

110m horden mannen: De Borger vs. Caty vs. Hanjoul

De 110m horden bij de mannen lijkt af te stevenen op een driestrijd met Dario De Borger als topfavoriet door zijn seizoensbeste van 13″89. In zijn zog volgen Dylan Caty en Denis Hanjoul met respectievelijk 13″92 en 13″99. Wij laten de ‘underdog’ Hanjoul aan het woord. “Ik hoop na drie opeenvolgende tweede plaatsen toch eens raak te kunnen schieten. Ik heb geen zicht op hoeveel kansen op een Belgische titel ik nog ga hebben, dus hopelijk komt er niet opnieuw een tweede plaats bij”, aldus de Raymond Poulidor van de hoge horden op het BK AC.

Polsstok mannen: Art vs. Broeders

Arnaud Art – foto: Jasper Jacobs

Het polsstokspringen bij de mannen staat gelijk aan de strijd tussen de twee mannen met de blonde, gekrulde haren. Arnaud Art heeft op basis van zijn seizoensbeste een licht voordeel tegenover Ben Broeders. Het voordeel van 5cm in het voordeel van Art valt te verwaarlozen. Alles is dus zondag te herdoen. Beide heren zijn wél al zeker voor het EK in Berlijn. Broeders werkte de afgelopen twee weken wel een zwaar trainingsblok af, waardoor de vraag is of hij fris genoeg zal zijn met het oog op het BK. De derde plaats op het podium lijkt een duel te gaan worden tussen Frederik Ausloos, de trainingsmakker van Ben Broeders die de afgelopen maanden goed op dreef is en Thomas Van der Plaetsen, de tienkamper die al zeker is van zijn deelname aan het EK in Berlijn.

400m mannen: D.Borlée vs. Watrin vs. Vanderbemden vs. K.Borlée

Dat Julien Watrin, Robin Vanderbemden, Dylan en Kevin Borlée de protagonisten zullen zijn op de 400m, dat lijkt een zekerheid. Uitspraken maken over de verdeling van de podiumplaatsen lijkt dan weer nattevingerwerk te worden aangezien Kevin dit jaar nog niet in actie kwam op de baanronde. Watrin en Vanderbemden kwamen tot nu toe slechts één keer in actie op dit nummer waardoor het ook gissen wordt naar hun kunnen dit weekend. Dylan kwam onlangs al tot 45″94 en voert zo de ranglijst aan. Het zal hoe dan ook een spannend Waals onderonsje worden met hopelijk een duik onder de EK-limiet (45″59) van één, twee of wie weet zelfs meerdere Tornados! Dromen kan nooit kwaad.

100m mannen: Vranken vs. “de rest”

Op papier lijkt niemand Andreas Vranken te bedreigen op de 100m. Op de Brussels Grand Prix deed de tweede op de ranglijst, Jean-Marie Louis, echter beter in een rechtstreeks duel. Ook Raphael Kapenda en Kobe Vleminckx zijn kapers op de kust. “Ik hoop tijdens de reeksen goed van start te gaan. Als ik daarin slaag, dan verloopt de rest van mijn race meestal vanzelf. Bij een slechte start durf ik dan soms te gaan forceren. In de finale moet alles meezitten uiteraard, maar ik ben wel blij dat het niveau sterker is dan andere jaren. De afgelopen jaren kon je met 10″65 op het podium staan. Dat zal dit jaar absoluut niet het geval zijn. De strijd om de titel zal op die manier alleen maar mooier worden”, aldus Vranken.

De volledige deelnemerslijst kan u hier bekijken.

Het uurrooster vind je hier.

Via deze link kom je bij de live-results terecht.