Yelena Isinbayeva heeft zichzelf wat aangedaan. Gisteren verbaasde de Russische polsstokspringen met haar uitspraken in verband met de antihomowet in haar thuisland. Ze liet openlijk verstaan die antihomoregelgeving te steunen. Vandaag probeerde ze te redden wat er te redden viel en kwam ze daarop terug… Ofzo.

“Tsarin” Isinbajeva veroverde dinsdag haar derde wereldtitel in het polsstokspringen. Gisteren haalde ze uit naar Zweedse atletes Emma Green en Moa Hjelmer, die hun nagels – als protest tegen de omstreden antihomowet in Rusland – in de regenboogkleuren hadden geverfd. “Dat was respectloos tegenover ons land en onze inwoners”, zei Isinbayeva daarover. “Wij zijn Russen en misschien zijn wij anders dan andere volkeren. Maar wij zijn normale mensen en hier leven mannen met vrouwen en vrouwen met mannen. Dit is onze thuis en iedereen moet daar respect voor opbrengen.”

De uitspraken van de anders immer sympathieke en populaire Isinbayeva weekten heel wat reacties los en heel wat collega-atleten dachten er het hunne van. Vandaag probeerde de Russische nog te redden wat er te redden viel. “Engels is niet mijn eerste taal. Ik geloof dat ik verkeerd begrepen ben. Ik wou enkel aan iedereen vragen om de wetten van andere landen respecteren, zeker als ze er op bezoek zijn”, hield Isinbayeva het nogal vaag. Ze probeerde alsnog klaar en duidelijk te besluiten. “Ik respecteer de mening van mijn collega-atleten. Ik wil dan ook benadrukken dat ik tegen elke vorm van discriminatie, ook van homoseksuelen, ben.”

Het laatste zal hier zeker nog niet over gezegd zijn.