Pieter-Jan Hannes Rabat

Pieter-Jan Hannes liep gisteren in Rabat de WK-limiet voor Moskou. Met 3’35″97 zette hij niet alleen een dik persoonlijk beste, maar werd hij eveneens plots de vierde snelste Belg ooit. Met een Europees snelste beloftentijd dit jaar, zit Hannes in pole positie voor het EKU23 in Tampere. Wij stelden de Antwerpenaar enkele vragen in zijn slapeloze nacht.

Pieter-Jan, had je DIT ooit verwacht?

“We wisten dat ik fysiek goed was en dat het er inzat op basis van trainingen, maar natuurlijk moesten dan al opmerkelijk veel deeltjes van de puzzel samen vallen. Er is afgelopen dagen heel veel gepleit om mij hier in Rabat toch maar binnen te krijgen. Dat dat gelukt is, deed al bijzonder veel. Ook de voorbereiding verliep haast perfect. Dan was het enkel nog aan mij om het af te maken vandaag. Bij de aanvang van het seizoen zei ik tegen m’n omkadering een plan op te stellen – just in case – Moskou dan toch zou gebeuren, maar eigenlijk rekenden we daar niet op. Maar hoe dan ook: het plan lag op tafel en kan direct in uitvoering gebracht worden.”

Kun je je wedstrijd even beschrijven? Hoe was je gevoel in de race? 

“Aangezien ik met de traagste tijd van start ging, wisten we op voorhand dat ik zou starten vanop de tweede rij. Zolang er de eerste ronde maar snel genoeg gelopen werd vooraan, kon dit op zich geen probleem zijn. Met een doorkomst van de kop in 55″39 na 400m was dat ook zo. De bedoeling was om op aan 1000m door te komen in 2’25 en dan te proberen een laatste 500m te lopen zoals die in Oordegem. Al snel kwam ik achteraan het pak te zitten, maar aangezien het ook daar reeds rap genoeg ging om die 2’25 te halen, zat ik er goed. Die laatste 500m zullen dan wel mooi geweest zijn om zien, maar helaas lijd ik aan acuut geheugenverlies na wedstrijden… Dat ik verdacht veel de tweede baan gezien heb, dat herinner ik me dan weer wel. Nu goed, eens je op snelheid bent moet je keuzes maken en daar kun je helaas niet even rustig over nadenken. Buitenom gaan en gewoon zo hard mogelijk blijven lopen, was dan ook de beste keuze.”

Pieter-Jan Hannes RabatGa je na zo’n prestatie nu woensdag nog van start in Nijmegen op de Global Athletics meeting?

“Nijmegen ga ik passen. Het ziet er namelijk naar uit dat mijn seizoen nog een serieus staartje krijgt. Het WK gaat pas door van 10 tot 18 augustus, dus heeft het niet veel zin om nu al teveel kruit te verschieten. Want geloof het of niet, maar hier ben ik weer een paar dagen niet goed van.”

Hoe ziet je verdere planning naar EKU23 er uit? 

“Mijn eerstvolgende wedstrijd wordt de Europabeker in Dublin. Als snelste Belg loop ik daar op 1500m. Dat wordt een ideale wedstrijdsimulatie voor het EK. Wat ik daarna exact nog van plan ben, moet ik nog even bekijken met de coaches en de manager. We gaan sowieso niet overdrijven met het aantal wedstrijden. Dat is alvast zeker. Op het EK voor beloften gaan we voluit voor goud. Als 20-jarige snotneus heb ik op het WK niets te verliezen.”

Lees alles over Hannes’ race hier nog eens.

Herbekijk de wedstrijdbeelden hier.