Gisteren vond in Los Angeles (VS) de Oxy High Performance-meeting plaats. Het was vooraf uitkijken naar de prestatie van tweevoudig Olympisch kampioen Mo Farah die zijn seizoen startte, maar nadien werd er het meest gepraat over de indrukwekkende prestatie van de 17-jarige Mary Cain.

Mo Farah startte gisteren zijn seizoen met een 5000m. De Europese atleet van 2012 liep in zijn eerste 5000m na de Olympische finale deze zomer een tijd van 13:15.68. Aan zijn persoonlijk beste van 12.53,11 kwam hij nog helemaal niet, maar des ondanks is het toch een goede start van de zomer voor de Engelsman die het haalde voor Dathan Ritzenheim (13:17.38). Mo zal wel nog een 5000m moeten lopen, want hij liep de limiet nog niet voor het WK in Moskou.

Het hoogtepunt van de dag was ongetwijfeld de 1500m van de 17-jarige Mary Cain. Al won ze net niet haar wedstrijd, toch liep ze een fantastische tijd van 4:04:62 en dit voor een 17-jarige. Met haar tijd verpulverde ze het Amerikaanse juniorenrecord van 4:09.10, dat al op de tabellen stond vanaf 1987. Het Amerikaanse supertalent moest in een sprint de bijna 10-jaar oudere profatlete Katie Mackey voor zich dulden. Beiden behaalden met hun tijd eveneens de limiet voor het WK in Moskou deze zomer. Mary Cain is bovendien deze zomer ook de grote favoriete voor de titel op het WK u18 in Donetsk. Dit omdat ze maar liefst meer dan 10 seconden sneller loopt dan elk ander meisje over heel de wereld op dit moment. Bekijk hieronder hoe Mary haar tijd vierde met haar succescoach Alberto Salazar, die onder andere ook Mo Farah en Galen Rupp traint.

Ook Nicky Simmonds kwam gisteren in Los Angeles in actie. De 5de van de 800m van de voorbije Olympische Spelen in Londen maakte gebruik van zijn snelheid in de laatste rechte lijn en won de 1500m in 3:36.07.