De Belgian Tornados plaatsten zich vrijdag voor hun vierde olympische finale op rij. Ze zagen wel Jonathan Borlée geblesseerd uitvallen, maar blijven geloven in eremetaal in de finale op zaterdag.

De splits had u nog tegoed van ons: Alexander Doom 45″3, Jonathan Sacoor 44″1, Dylan Borlée 44″46, Jonathan Borlée 45″43.

“Ik ben blij dat ik mocht starten en geloof dat er in de finale veel mogelijk is”, zei Doom na afloop. “Het was wel de bedoeling dat ik vandaag voluit ging en morgen niet meer moest lopen, dus ik zit redelijk op mijn limiet. Maar we gaan ervoor.”

Dylan Borlée was opgelucht dat de Belgen nog net top drie haalden ondanks de blessure van broer Jonathan. “Het doel is bereikt”, klonk het. “We mogen blij zijn dat Jo gevochten heeft voor ons, terwijl hij pijn had. Wat een warrior is dat toch. Zonder dat voorval hadden we nog sneller kunnen lopen, en het was nu al een mooie chrono. Ik denk dat we morgen met Kevin erbij nog harder zullen gaan. Het Belgisch record zit erin.”

Ook de jongste Borlée is niet helemaal zorgenvrij. “Eerlijk gezegd had ik zelf ook een beetje schrik om de finish niet te halen omdat ik ook met veel spanning op mijn spieren zit, maar mijn lichaam heeft het gehouden en dat zal in de finale ook wel lukken.”

Bij Jonathan Sacoor spatte het vertrouwen eraf. “Bij mij zit er nog redelijk veel in de tank”, klonk het zelfverzekerd. “In de individuele 400 meter ben ik op mijn honger blijven zitten, dus morgen wil ik iets rechtzetten. We zijn enorm hongerig naar die medaille en willen in de finale iets fantastisch laten zien. Kevin Borlée blijft Kevin Borlée. In een olympische finale loopt die iedereen eraf.”

Slotloper Jonathan Borlée zette door voor de ploegmaats. “Al na 200 meter voelde ik dat het gedaan was met mijn hamstring, maar ik heb mij opgeofferd voor het team. Hopelijk wordt dat beloond. We staan alvast in de finale”, klonk het opgelucht. Zijn tweelingbroer lijkt klaar om hem zaterdag te vervangen. “Kevin is wel in orde. Met nog één dagje extra moet hij topfit zijn, denk ik. Een medaille is speelbaar.”