Met de Structabo CrossCup Relays van zondag 21 oktober nadert de start van het veldloopseizoen 2018-19 zienderogen. Om u alvast warm(er) te maken voor de Belgische crossen zal Atletieknieuws – in samenwerking met ElliptiGO MegaSpike – dagelijks voorbeschouwingen online plaatsen waarbij een aantal (ex-)topatleten & andere prominenten uit de Belgische atletiekwereld de revue zullen passeren. De volgende in de rij is Louise Carton. Carton moest vorige winter vooral langs de zijlijn toekijken, maar zal dit jaar ongetwijfeld weer strijden om de knikkers.

Vorig jaar zag je door blessureleed het veldloopseizoen grotendeels aan je voorbij gaan. Hoe blij ben je dat je dit jaar zelf weer aan de start zal staan?

“Héél blij! Ik kijk er enorm naar uit om weer het veld in te kunnen trekken. De focus mag dan wel meer verschoven zijn naar het zomerseizoen, veldlopen is nog altijd hetgeen ik het liefste doe.”

Hoe sta je er momenteel voor qua voorbereiding?

“Na het EK in Berlijn heb ik een ruime rustperiode ingelast en dat is dan ook te merken aan mijn vormpeil. Ik liep vervolgens nog een contractuur op in beide kuiten waardoor ik met enige vertraging met mijn voorbereiding ben begonnen. Alles samengeteld ben ik pas een goede twee weken weer echt aan het lopen waardoor ik de eerste wedstrijden vooral als een training zal opvatten. Ik wil niet overhaast te werk gaan en wil mijzelf de tijd gunnen om gestaag weer mijn conditie op te bouwen.”

Ben jij uit op revanche na vorige winter?

“Ik zie het niet echt als revanche. Het was niet makkelijk om vorig jaar een volledig seizoen te moeten missen, maar dat had zo zijn redenen (Carton moest afrekenen met fysieke en mentale kwaaltjes, red.). Vorige winter was nodig om er weer bovenop te komen. Nu is het tijd om dat allemaal achter mij te laten en dankbaar te zijn dat ik er dit jaar wel weer kan bijzijn.”

Wat wordt jouw grote doel deze winter?

“Een hele winter kunnen doortrainen, daar teken ik maar al te graag voor! Stap voor stap wil ik weer naar mijn beste niveau toegroeien. Ik hoop om elke wedstrijd weer iets beter te doen en om zo hopelijk met een nieuwe Belgische titel mijn winterseizoen te kunnen afsluiten. Met het EK veldlopen ben ik voorlopig helemaal nog niet bezig. Eerst weer fit worden en dan zien we wel verder.”

Op vorig jaar na domineerde jij de jongste jaren het veldlopen in ons land. Denk je dat je opnieuw in staat bent om dé vrouwelijke spilfiguur te worden in het veldlopen?

“Ik heb zeker die ambitie! Ik realiseer mij wel dat ik daar nog wat geduld voor moet uitoefenen. Op dit moment is mijn niveau gewoonweg niet hoog genoeg waardoor ik de eerste crossen heel wat tegenstand verwacht van Sofie (Van Accom, red.), Imana (Truyers, red.) en Nina (Lauwaert, red.).”

Wie zou jij in je MegaSpike-team zetten en waarom?

“Ook dit jaar heb ik geen MegaSpike-team samengesteld. Ik zal wel voor de nodige punten zorgen voor zij die een ploeg hebben samengesteld.”