Maite Beernaert heeft de Belgische delegatie op de Olympische Jeugdspelen in het Argentijnse Buenos Aires kunnen verblijden met een historisch gouden plak. In de finale van het verspringen sprong onze 16-jarige landgenote naar maar liefst 6m31. Hierdoor hield ze een Hongaarse en Oostenrijkse atlete achter zich met respectievelijk 5cm en 11cm. De resultaten van de finale werden opgeteld bij die van de reeksen. Uiteindelijk zou Beernaert het met slechts één centimeter halen van beide dames in de eindafrekening.

De 16-jarige Maite Beernaert behoorde zeker tot de medaillekandidaten in Argentinië. Tijdens de kwalificaties was ze met 6m01 goed voor de vierde prestatie van alle atletes. In de finale deed de atlete van HAC er nog een schepje bovenop door maar liefst naar 6m31 te springen tijdens haar laatste sprong. Ze werd weliswaar gesteund door een meewind van +2.4m/s. Die sprong bezorgde ons land wel meteen het eerste gouden plak ooit tijdens een atletiekcompetie op de Olympische Jeugdspelen. Het is de derde keer dat de Olympische Jeugd(zomer)spelen worden georganiseerd. Singapore in 2010 en Nanjing in 2014 gingen Buenos Aires voor.

https://www.instagram.com/p/Bo7I0osAM__/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=yw8qisyycibu

Het PR van Beernaert bleef door die meewind overeind. In mei kwam de scholiere tot een afstand van 6m13 tijdens het Vlaams kampioenschap AC. Eerder deze zomer kwam de verspringster al in actie op een internationaal getint kampioenschap. Op het EK voor scholieren in Gyor viel de West-Vlaamse net buiten de top acht met een negende stek.

Vandermessen morgen voor tweede eremetaal? 

Louis Vandermessen – Foto: Johnny De Ceulaerde

Louis Vandermessen kan ons land morgen een tweede medaille bezorgen op de Olympische Jeugdspelen. Daarvoor zal de atleet wel sterk voor de dag moeten komen tijdens de veldloop van 4km die gepland staat. Vandermessen kan alvast een beroep doen op zijn goede uitgangspositie, nadat hij tijdens de 3.000m steeple derde werd in een PR van 5’46”07.

De prestaties van de steeple en het veldlopen worden opgeteld. Wie in beide proeven zich vooraan kan handhaven, behoort tot de medaillekandidaten. Bovenstaande wedstrijdvormen zijn één van de vele try-outs van nieuwe wedstrijdformaten.