Peter Genyn kroonde zich begin mei tot wereldrecordhouder op de 100 meter rolstoelsprint. De paralympische kampioen van Rio kon zich enkele weken later nog verbeteren door voor het eerst onder de magische 20 secondegrens te duiken. Zijn wereldrecord bedraagt nu 19″89. Dit jaar zijn de pijlen gericht op het EK dat in augustus in Berlijn plaatsvindt. Wie Genyn eerder nog aan het werk wil zien, kan terecht in Lokeren waar hij deelneemt aan de Flanders Cup.

Het gebeurt niet elke dag dat je een wereldrecord op je naam kan schrijven. Hoe beleef je deze sterke prestatie zelf?

“Het is echt ongelofelijk om jezelf wereldrecordhouder te kunnen noemen. Uiteraard geeft dit een zeer goed gevoel. In de eerste plaats ervaar ik dit record als een beloning voor het harde werk dat ik afgelopen winter heb verricht. Ik heb toen besloten om enkele dingen te veranderen in mijn manier van werken. Het is mooi om te zien dat de nieuwe aanpak zijn vruchten heeft afgeworpen.”

Welke wedstrijden zijn dit seizoen voor jou belangrijk? Waar ligt het hoofddoel?

“Het hoofddoel is het EK in Berlijn. Ter voorbereiding daarvan heb ik net twee grote wedstrijden achter de rug. De Grand Prix in Zwitserland en in Parijs. Beide wedstrijden zijn zeer goed meegevallen. Verder staan er nu nog enkele wedstrijden op het menu in België. Onder andere neem ik deel aan de Flanders Cup in Lokeren. Deze wedstrijden dienen om wedstrijdritme op te doen zodat ik met een gerust gevoel aan de start kan komen in Berlijn. Ik ga er vol voor een goede prestatie op de 100m en de 200m.”

De laatste jaren is de belangstelling rond jou zienderogen toegenomen. Wat vind je hiervan?

“Ik vind het wel fijn om aangesproken te worden door mensen die mijn prestaties opvolgen en voor me supporteren. De belangstelling zit echt wel in de lift en dat is mooi om te zien. Ik denk dat iedere atleet het wel kan appreciëren om erkenning te krijgen. Tenslotte werk je er dag in dag uit zeer hard voor.”

Wat zijn de doelen die je voor ogen hebt op langere termijn?

“Eerst komt volgende zomer het WK in Dubai aan bod. Ik hoop me daar te verzekeren van een ticket richting de Paralympische Spelen. Alles staat in het teken van die Spelen die plaatsvinden in Tokio in 2020. Ik zou daar aan de start komen van de 100m en 400m als regerend paralympisch kampioen. Het zou dus fantastisch zijn om mijn titels te kunnen verlengen.”