Eliud Kipchoge heeft in Londen nog maar eens bewezen dat hij dé marathonloper van zijn generatie is. In erg warme omstandigheden knalde de Keniaan naar zijn derde winst in Londen met 2u04:17. De onverwachte tweede werd Tola Kitata, die tot de laatste vijf kilometer kon volgen. Mo Farah, die onderweg knoeide aan de drankposten en kostbare tijd verloor, liep naar de derde stek in een nieuw Brits record.

De mannen gingen verschroeiend van start in Londen. Na 10km kwamen ze door in 28’19, ruim sneller dan tijdens het WR van Dennis Kimetto. Dit zou heel wat atleten later in de race zuur opbreken, aangezien de temperaturen in Londen boven 20 graden gingen.

Halfweg passeerde het elitegroepje met de grote drie in 1u01:00, exact zoals het voorzien was. Daarna nam Kipchoge het heft in handen. Het groepje werd snel een drietal, mét ook Kitata en Farah. Abel Kirui en Kenenisa Bekele moesten de rol lossen. De warmte begon meer en meer op te spelen.

Eliud Kipchoge – Foto: Denis Barthel

De volgende die voor de bijl ging, was Farah in de buurt van 30km. De Brit had echter een mooie bonus opgebouwd op de nummers vier en vijf, waardoor het vooral een strijd tegen zichzelf werd. Het Europese record leek lang mogelijk, maar de laatste kilometers werden loodzwaar. Farah finishte uiteindelijk in 2u06:21, waarmee hij bijna één minuut beter deed dan het Britse record van Steve Jones, die in 1984 naar 2u07:13 liep.

Voorin deed Kipchoge het kopwerk. Tot en met 30km bleven Kitata en hij op het wereldrecordschema, maar naar het einde toe moest ook Kipchoge wat gas terug nemen. Het duurde best lang tot Kitata volledig brak. In de slotkilometers werd duidelijk dat Kipchoge voor de derde keer zou zegevieren in Londen. Zijn chrono van 2u04:17 is straf, zeker gezien de omstandigheden in de Britse metropool. Kitata, pas 21 jaar oud, gaf ongeveer een halve minuut prijs op de winnaar met 2u04:49.

Tweevoudig wereldkampioen op de marathon, Abel Kirui, werd vierde in 2u07:07. Zijn landgenoot Bedan Karoki volgde na hem in 2u08:34. Kenenisa Bekele, die rond 25km een stevige klop kreeg van de man met de hamer, werd zesde met 2u08:53.

Kenenisa Bekele – Foto: Tomas Sisk