De Keniaanse Vivian Cheruiyot heeft tegen alle verwachtingen in de London Marahon op haar naam geschreven. De 34-jarige Keniaanse liep naar een chrono van 2u18:31. De race bij de vrouwen was bliksemsnel tot halfweg, met topfavorieten Mary Keitany en Tirunesh Dibaba voorin. Beide dames zouden hun inspanningen echter bekopen.

De vrouwen gingen tijdens de London Marathon op zoek naar het absolute wereldrecord van de Paula Radcliffe. In 2003 liep de Britse atlete naar een chrono van 2u15:25. Sindsdien kwamen twee dames in de buurt van haar tijd: Mary Keitany en Tirunesh Dibaba. Beide dames kwamen vandaag aan de start met één doel voor ogen: dat absolute WR van Radcliffe.

Met dat doel voor ogen gingen Keitany en Dibaba in het gezelschap van hun mannelijke hazen als razenden tekeer. Na 16km moest Dibaba een gaatje laten. Halfweg zou Keitany een bonus hebben opgebouwd van om en bij de 20 seconden. De tussentijd van 1u07:16 was maar liefst 46” beter dan de split van het WR.

Keitany valt terug

De man met de hamer kwam echter sneller dan verwacht langs bij Keitany. Na 30km leek Dibaba terug te keren, tot ze dramatisch tot stilstand kwam en de wedstrijd staakte. Keitany begon eveneens aan een eenzame lijdensweg. Uit de achtergrond kwam Vivian Cheruiyot ondertussen opzetten.

Het verval bij Keitany was groot, héél groot. Cheruiyot ging op en over de topfavoriete. Ze zou op dat elan haar race voortzetten en knap finishen in 2u18:31. Cheruiyot was tot vandaag vooral bekend om haar prestaties op de piste. Zo was ze op de Olympische Spelen in Rio goed voor het zilver op de 10.000m en goud op de 5.000m.

Keitany zou nog drie dames moeten laten passeren. Brigid Kosgei bleef net boven 2u20 met 2u20:13. Tadelech Bekele vervolledigde het podium met een tijd van 2u21:40. Ook Gladys Cherono bleef Keitany voor met 2u24:10. Als vijfde zou de gedoodverfde winnares uiteindelijk over de finish strompelen in 2u24:41.

Gelijkmatige race vs groot verval

Opvallend: Cheruiyot liep haar eerste deel van de race in 1u08:56. In haar tweede deel liep ze slechts 40 seconden trager. Het contrast kan haast niet groter zijn met Keitany. Keitany begon met 1u07:16, om vervolgens tien minuten trager te lopen in haar tweede deel van de race.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Winnares Cheruiyot: “Ik kwam vooral naar hier om beter te doen dan vorig jaar”

“Vorig jaar debuteerde ik hier. Toen was het logisch dat ik niet echt snel zou finishen. Het was meer een impressie van wat de marathon zou kunnen zijn. Naar vandaag toe was ik veel meer relax. Ik wou onder 2u20 lopen en heb 2u18 behaald. Ik ben hier dolgelukkig door”, aldus Cheruiyot.

“Nu ga ik het even rusten, om daarna terug hard te trainen. Ik zou graag in oktober een marathon lopen. Vandaag had ik een goede dag. Bovendien hielp de trage start van de tweede groep enorm. Ik had niet de intentie om lang in groep te kopen. Ik wou tegen mezelf lopen en niet te veel aandacht schenken aan de andere loopsters. Toen ik Mary (Keitany; red.) passeerde, wist ik dat ik gewonnen spel had. Ik was toen al door het dolle heen”, besloot de olympische kampioene op de 5.000m. [/box]

Vivian Cheruiyot (uiterst rechts)