Sifan Hassan heeft haar titel van meest veelzijdige atlete ooit nog meer kracht bijgezet door op fabuleuze wijze de London Marathon op haar naam te schrijven. De Nederlandse moest halfweg nog twee keer de kant van de weg opzoeken om te stretchen. Het kostte ontzettend veel moeite, maar Hassan toonde verbetenheid en vond na 35 kilometer weer de aansluiting met de kopgroep. Vervolgens maakte ze het af in de sprint met 2u18:33, ruim onder het Nederlands record. Bij de mannen zorgde Kelvin Kiptum eveneens voor een stunt. De Keniaan finishte in 2u01:25, de tweede tijd ooit en amper 16 seconden boven het wereldrecord van Eliud Kipchoge.

De London Marathon stelde zoals verwacht niet teleur. Ondanks de regen en het laat uitvallen van debutante Eilish McColgan, werd de wedstrijd bij de vrouwen er één om duimen en vingers bij af te likken. Daar zorgde Sifan Hassan eigenhandig voor.

De Nederlandse gaf vooraf nog aan zich niet specifiek te hebben voorbereid op deze wedstrijd en twijfelde zelfs of ze überhaupt de finish zou halen. Die twijfels leken meer dan gegrond, want na iets minder dan 20 kilometer hield ze plots halt. Hassan stretchte enkele tellen alvorens opnieuw verder te lopen. Dit zou ze niet veel later nog eens herhalen waardoor ze alle voeling met de kopgroep verloor.

Het leek over en uit voor de 30-jarige debutante op de marathon, maar Hassan stelde op formidabele wijze orde op zaken. In haar eentje raapte ze de ene na de andere atlete op waardoor ze in de laatste vijf kilometer prompt in het spoor zat van Peres Jepchirchir en Alemu Megertu, het leidende duo. Megertu probeerde er nog een lange sprint van te maken, maar kon zich niet afscheiden. In de laatste honderden meters was het Hassan zelf die aan de boom ging schudden. Tegen haar de snelheid was logischerwijs niemand opgewassen. Eén van de meest veelzijdige atletes ooit schreef zo met 2u18:33 een regenachtige London Marathon op haar naam. Ze dook bovendien meer dan vier minuten onder het Nederlands record van Nienke Brinkman.

Megertu en Jepchirchir eindigden uiteindelijk als tweede en derde op een handvol seconden van de winnares.

Kiptum voorbij Bekele

Kelvin Kiptum verbaasde eind vorig jaar al door in Valencia de snelste tijd ooit neer te zetten van een debutant. Dat zijn 2u01:53 van toen geen toevalstreffer was, werd vandaag heel duidelijk. De Keniaan hield zich het eerste deel enigszins gedeisd en passeerde halfweg in 1u01:40. Tien kilometer later besloot hij het gaspedaal nog wat steviger in te duwen en aan één langgerekte solo richting de finish te beginnen.

©TCS London Marathon

Kiptum noteerde een negatieve split om ‘u’ tegen te zeggen. Hij liep zijn laatste halve marathon onder het uur(!) om uiteindelijk af te klokken na een razendsnelle 2u01:25. Deze sensationele chrono is amper 16 seconden boven het wereldrecord van Eliud Kipchoge. Kiptum schuift zo voorbij Kenenisa Bekele, die ook in Londen startte maar geen rol van betekenis vertolkte, naar de tweede plaats op de ranking aller tijden.

Geoffrey Kamworor eindigde uiteindelijk tweede op net geen drie minuten van het amper 23-jarige marathonfenomeen. Tamirat Tola volgde nog eens een halve minuut later als derde. De afscheidnemende Mo Farah knokte zich met 2u10:28 nog net in de top 10.

©TCS London Marathon