Bashir Abdi zit in tegenstelling tot wat hij gehoopt had in de eerste reeks van de 5.000 meter, maar hoopt zich vanavond toch voor de finale te kunnen plaatsen. Zijn coach Peter Robbens beseft dat het lastig wordt, maar hoopt dat het Belgisch weer in Abdi’s voordeel zal spelen.

Hoe staat hij ervoor na twee stages in Font-Romeu?

“De vorm van Bashir is vergelijkbaar met Heusden. Hij is fit en fris en dat is een goed voorteken.”

Beschikt Bashir wel over voldoende snelheid als het straks op een sprint aankomt?

“Hij zit in  de eerste reeks, wat gezien de voorbije kampioenschappen een nadeel is. De verliezende tijden kwamen meestal uit reeks twee. Ik zie een viertal sterkere atleten en dan een viertal atleten die even sterk zijn en zullen strijden voor dat resterende vijfde en zekere ticket voor de finale. Het zal er op aankomen om zich goed te plaatsen. Bashir is absoluut niet traag op het einde, maar zijn sprint is geen extra wapen, zoals bij Mo Farah. Gezien de mindere en koude weersomstandigheden zijn er misschien verrassingen.  Het wordt een typisch Belgische avond en dat is zeker niet in het nadeel van Bashir.”

Hij koos er dit jaar niet voor zijn snelle benen te testen in de 1.500 meter, maar wat zou hij waard zijn?

“Dat is zeer theoretisch.  Een tijd op 1.500 meter hangt af van zoveel factoren: gestrekte koers, weer, houding van de andere atleten, voorbereiding, etc.  Ik denk in een ideaal scenario dat een tijd rond 3’38 realistisch is.”

Tot slot, wanneer is dit WK geslaagd voor jullie?

“Het behalen van het WK was al een succes op zich. De stressfractuur aan het kuitbeen, lange revalidatie en verlies van zijn arbeidscontract bij Sport Vlaanderen waren allemaal omstandigheden die het in 2017 moeilijker hebben gemaakt. Dit WK is ook zijn zevende zomerkampioenschap op rij, dus dat is al geen onaardig palmares.  Finale halen zou dit WK écht geslaagd maken.”