Binnen 9 dagen staat met het BK in Wachtebeke de hoogmis van het Belgische veldlopen op het menu. Om samen met u al een beetje in de BK-sfeer te komen, blikken we met alle jeugdkampioenen van vorig jaar zowel even terug als vooruit. Welke herinneringen roept de wedstrijd van vorig jaar op en wat mogen we dit jaar van de jonge titelverdedigers verwachten? Uiteraard komt niet iedereen in dezelfde categorie uit als vorig jaar. Vandaag aan de beurt: Lucas Da Silva. De scholier van RFCL klopte vorig jaar eerder verrassend favorieten Guillaume Grimard en Mathieu Willems, maar heeft zich deze winter definitief voorin gevestigd in de CrossCup.

In 2015 werd je Belgisch crosskampioen. Hoe heb je dat toen beleefd?

“Ik volgde het ritme van de wedstrijd, en aangezien de anderen op 600 meter van het einde het tempo lieten zakken ben ik alleen gegaan. Ik had helemaal niet verwacht om kampioen te worden. Ik hoopte alleen op een podium. Ik was dus vooral verrast en heel tevreden!”

Hoe is deze winter tot nu toe verlopen?

“Deze winter is over het algemeen goed verlopen. Beter dan vorig jaar, dus dat is een goed teken richting BK. Het mooiste was de CrossCup in Brussel waar ik echt goed in vorm was en mijn enige overwinning deze winter behaalde.”

Denk je opnieuw kampioen te kunnen worden dit jaar?

“We zullen wel zien. Met een podium zal ik al super tevreden zijn.”

Werk je specifiek naar het BK toe?

“Ja! Ik train daarvoor zowel op de piste als langere stroken naast de piste.”

Je staat met alleen nog de manche van Dour te gaan op twee punten van de leiding in de CrossCup. Wat verkies je: de CrossCup of het BK winnen?

“Dan verkies ik zeker het BK!”

Wat zijn je andere doelen in 2016?

“Ik wil mijn tijden van vorig jaar verbeteren. Vooral over 800(1’57”90) en 1500 meter(4’03”05), en ook enkele keren een 3000m(8’52”12).”