Tim Van de Velde heeft het met meer dan behoorlijk gedaan in Tilburg. Na het startschot was Van de Velde niet weg te denken uit de kopgroep. Enkele ronden later moest hij wel wat gas terugnemen om uiteindelijk als 15de te finishen. Lucas Da Silva en Thomas Vanoppen waren de hele wedstrijd wat meer verderop terug te vinden. Zij bevonden zich halfweg rond de 35ste en 85ste postitie waardoor een medaille met het team nooit in aanmerking kwam. Uiteindelijk kon Da Silva nog wel heel wat atleten oprapen om knap als 27ste te finishen. Voor Vanoppen bleef het bij een 84ste plek. De overwinning ging zoals verwacht naar Jakob Ingebritsen, al verkocht de tegenstand zijn vel duur.

Op voorhand werd veel verwacht van Tim Van de Velde. Door zijn 11de plek van vorig jaar zagen heel wat kenners Van de Velde dicht vooraan eindigen. Ook Van de Velde geloofde hierin en zette zijn ambitie in de verf door meteen een plaats vooraan af te dwingen. Hij positioneerde zich slim achter de eerste linie om uit de wind te blijven. Enkele ronden later ging het toch iets te snel voor Van de Velde en moest hij de kopgroep met onder meer Jakob Ingebritsen laten gaan. Stilvallen deed hij echter nooit, maar ronde na ronde moest de man van Duffel toch telkens meer en meer atleten voor zich dulden. Een mooie eindsprint bracht hem uiteindelijk naar de 15de plek in de eindstand.

Lucas Da Silva op het EK veldlopen in Tilburg. – Foto: Jeroen De Meyer

Wat verderop was Lucas Da Silva gebrand op revanche na zijn mindere beurt van vorig jaar. Hij deelde zijn wedstrijd goed in en had op het einde nog de nodige brandstof in de benen om te versnellen. Een 27ste plek was uiteindelijk het verdict voor de RFCL-atleet. Thomas Vanoppen verging het iets minder goed. Hij voelde zich gisteren al wat ziek en de nacht bracht helaas geen beterschap. Zijn debuut op het internationale toneel leverde hem een 85ste plek en een heel leerrijke ervaring op.

Niemand die er aan twijfelde dat de jongste broer van de familie Ingebritsen een derde goud bij de junioren in het veld zou opstrijken. Verrassend genoeg ging dit niet zonder slag of stoot. De tegenstand bood veel meer weerwerk dan verwacht waardoor het tot het einde duurde vooraleer er een kloof geslagen werd. Zijn finale versnelling was echter wel een stevige waardoor de anderen het goud konden vergeten. De jonge Noor mag straks met het goud om de nek zijn broers Filip en Henrik aanmoedigen in de seniorenrace.