Zes Belgische beloften verschijnen zondag aan de start van het EK veldlopen in Lissabon. Bij de heren staat er een vijftal aan de start. Dat vijftal mag mikken op een plaats in de top zes van het ploegenklassement. Oussama Lonneux was in Roeselare de beste en lijkt kans te maken op een top 15. Laura Swannet is de enige vrouwelijke belofte. De triatlete kwam al meermaals aan de start van internationale triatlonkampioenschappen, maar mag nu haar geluk beproeven in het veld.

92 beloften mannen beginnen zondag om 11u55 Belgische tijd aan hun race van net iets meer dan acht kilometer. Ons land verschijnt aan de start met een vijftal. Oussama Lonneux lijkt op papier onze sterkste landgenoot, nadat hij op de Structabo CrossCup in Roeselare de beste belofte werd. Volgens Lonneux is alles mogelijk op het EK, zeker als hij een begenadigde dag kent. Uiteraard zal de atleet van RFCL hopen dat zijn collga’s in zijn buurt vertoeven, aangezien er met Clément Deflandre, John Heymans, Guillaume Grimard en Lucas Da Silva sprake is van een sterk team.

Oussama Lonneux – Foto: Peter Wagemans

Onze landgenoten zullen ongetwijfeld een gooi doen naar een plaats bij de beste zes ploegen. Da Silva staat zondag voor de derde keer aan de start van het EK en is daardoor als youngster van het team toch de meest ervaren atleet als het op EK’s in het veld aankomt. De clubgenoot van Lonneux is een echte modderduivel en krijgt dus niet meteen zijn favoriete parcours voorgeschoteld. Heymans en Deflandre waren er in respectievelijk 2017 (24ste in juniorenwedstrijd) en 2018 (25ste belofte) bij en zullen hun prestaties proberen te herhalen. Grimard mag voor het eerst de Belgische kleuren verdedigen op een groot kampioenschap, op uitzondering dan van zijn passages op de EYOF en het EK voor scholieren.

Hugo Hay en Jimmy Gressier – Foto: Getty Images for European Athletics

Gressier mikt op hattrick

Het lijkt echter weinig waarschijnlijk dat de Belgen voorin een rol zullen spelen, aangezien Jimmy Gressier op voorhand gewonnen lijkt. De Fransman was de afgelopen weken ronduit indrukwekkend tijdens zijn voorbereidingswedstrijden en kan zichzelf voor de derde maal op rij opvolgen als Europees beloftekampioen. De hattrick van de ex-voetballer zou een unicum zijn. Hugo Hay zal proberen om mee te strijden voor eremetaal, zowel individueel, als met het Franse team, dat voor de derde jaar op rij het goud kan binnnenrijven. De Franse poulain van Tim Moriau krijgt net zoals zijn landgenoot wel een paar schaduwfavorieten naast zich.

De Italiaanse steepleloper Yohanes Chiappinelli is een vaste waarde op het EK veldlopen, net zoals de Serviër Elzan Bibic, die vorig jaar nog derde werd in de juniorenwedstrijd. Nog een man om naar uit te kijken is de Brit Alex(ander) Yee. De triatleet dook al onder 28 minuten op 10.000m en beschikt dus absoluut over voldoende inhoud om het leven van Gressier zuur te maken.

Moller voor twee op een rij?

Anna Emilie Moller op het EK voor beloften – Foto: Getty Images for European Athletics

Bij de beloften vrouwen starten 68 atletes aan hun tocht van een slordige zes kilometer. De uitgesproken favoriete is hier de Deense titelverdedigster Anna Emilie Moller. Moller kende een onwaarschijnlijk zomerseizoen waarin ze haar PR op de 3.000m steeple verpulverde tot 9’13”46 en daardoor ook zevende werd tijdens de WK-finale in Doha. De vraag is of iemand haar zondag kan bedreigen. Het zou haar vier de Europese beloftetitel op één jaar tijd worden, nadat ze vorig jaar de beste was in Tilburg en op het EK op de piste zowel de steeple als de 5.000m naar haar hand zette.

Voor Laura Swannet wordt het EK in Lissabon haar vuurdoop. Als triatlete proefde de 20-jarige atlete al meermaals van kampioenschappen in het buitenland. Het wordt uitkijken waartoe Swannet in staat is. Eerder deze week kon u nog een interview met de atlete lezen.