De vijfde CrossCup-manche van het 40ste seizoen heeft het nodige spektakel opgeleverd. Na de weergaloze overwinning van olympisch kampioene Peruth Chemutai bij de vrouwen trok de Duitser Samuel Fitwi aan het langste eind bij de senioren mannen. Hij verwees Rogers Kibet en Samuel Habtom naar de plaatsen twee en drie. Lucas Da Silva werd verrassend de eerste Belg op de vijfde plaats. Op de korte cross haalde Ruben Querinjean zijn gram. De Luxemburger maakte het verschil in de laatste hectometers.

Na de fantastische wedstrijd bij de senioren vrouwen mochten ook de mannen zich wagen aan hun lange cross in Hannuit. In de openingsronde vormde zich een kopgroep van zes met daarin twee Belgen. Arnaud Dely en Lucas Da Silva probeerden het verschroeiende tempo van de Oegandees Rogers Kibet te volgen. Onze landgenoten beseften dat het onbegonnen werk was en namen afscheid van de kopgroep. Kibet bleef voorin beuken. Samuel Fitwi, Mahamed Mahamed en Samuel Habtom hadden alle moeite om de ontketende Kibet bij te benen.

Mahamed en Habtom waren de volgende slachtoffers van de 18-jarige Oegandees. Fitwi, in 2020 al aan het feest in Hannuit, weigerde te plooien. Kibet verzette hemel en aarde om de Duitser van zich af te schudden, maar het was Fitwi die na de laatste afdaling vol doorging. Het beukwerk van Kibet werd niet beloond, want hij moest vrede nemen met de tweede stek. Fitwi mocht dus voor de tweede keer op rij het zegegebaar maken in Hannuit. Habtom vervolledigde het podium, voor Mahamed.

Op zowat 50 seconden van de winnaar speelde zich een duel tussen de beste Belgen af. Da Silva leek net zoals Dely de snelle start cash te moeten betalen. Clément Deflandre kwam het duo vergezellen in de slotronde, maar het was Da Silva die verassend eerste landgenoot werd op de vijfde plaats. Hij mag zich ook de nieuwe LBFA-kampioen in het veld noemen. Deflandre volgde vier seconden na Da Silva als tweede Belg, op zijn beurt gevolgd door Dely.

De korte cross van amper 2.000m werd een kolfje naar de hand van specialist Ruben Querinjean. De Nederlander Nick Marsman schoot als een pijl uit een boog naar de leiding in de openingsronde. Pieter-Jan Hannes haalde de kastanjes uit het vuur in de achtervolging op de noorderbuur. Querinjean profiteerde van de inspanningen van de winnaar in Diest. In de slotfase stormde de derde van het EK veldlopen voor beloften naar voren. Hij haalde het voor trainingsmakker Valère Hustin en Marsman. Hannes viel als vierde net naast het podium.

Ruben Querinjean – Foto: David Pintens voor CrossCup